Domov » Dom & design » Najboljši nasveti za ohranjanje žametnega pohištva kot novega

Najboljši nasveti za ohranjanje žametnega pohištva kot novega

Dom & design
Najboljši nasveti za ohranjanje žametnega pohištva kot novega
📷 Anthropologie

Malo glamurja, malo boemskega in malo srednjeveškega: žamet je eno od najbolj modnih izbir blaga na tržišču. Težava? Si ga kdaj videla po tem, ko je pes nekaj časa dremal na njem? Ali pa ko se ti je po njem polila skodelica kave? S svojimi gostimi vlakni in sijočo teksturo ni ravno najlažja tkanina za čiščenje in ohranjanje v tip top stanju.

Ampak, kjer je volja, je tudi pot. Spoznaj 4 najboljše načine za čiščenje in ohranjanje žametnega pohištva kot novega.

Za običajno umazanijo in drobtine
Sedežno garnituro ali naslonjač preprosto posesaj z nastavkom za tkanine, da odstraniš drobtine in mucke od oblačil.

Za polito tekočino
Takoj popivnaj odvečno tekočino s čisto, vpojno krpico ali papirnato brisačko, vendar previdno, nikar ne tapkaj ali drgni, saj boš s tem tekočino potisnila le še globje med vlakna. Krpico/brisačko preprosto le položi na mokro mesto in pusti, da vpije čim več tekočine. Nato jo odstrani in pusti, da se posuši na zraku.

Za potlačena vlakna
Glede na to, da ima žamet na površini tudi nekoliko daljša vlakna, se le-ta lahko poležejo ob dlje trajajočem pritisku. Običajno tak predel izgleda kot guba ali bel madež. Da bi odstranila poležanino, preprosto s parnim likalnikom počeši vlakna v nasprotni smeri. Parni likalnik naj bo nastavljen na zelo nizko temperaturo, da ne poškoduješ tkanine.

Za bledenje barve
Žamet je še posebej občutljiv na bledenje barve. Da bi se temu izognila, najdi mesto v sobi, ki ni neposredno izpostavljeno sončni svetlobi. V kolikor to ni mogoče, sončnim žarkom izpostavljene predele prekrij z odejo.