Najlažji načini, kako lahko vsako sladico narediš vegansko

Brez masla? Ni problema!

Ne glede na to ali si se preprosto odločila, da boš nehala uživati jajca in mlečne izdelke ali pa na večerjo pride sestrična, ki je veganka, je sladica ena od najbolj zakompliciranih jedi za pripraviti. Ampak brez skrbi, tukaj smo, da ti pomagamo veganizirati čisto vsak recept za sladico!

Jogurt zamenjaj s kokosovim jogurtom

Ne samo, da je kokosov jogurt že sam po sebi zelo okusen, odlično se vkomponira v vse sladice, ki zahtevajo klasični jogurt. Kokosova smetana pa je nebeška zamenjava v vseh receptih, ki zahtevajo klasično smetano.

Želatino zamenjaj z agar agarjem

V receptih za pudinge in panna cotte lahko želatino zamenjaš z rastlinsko različico, ki jo dobiš v vseh trgovinah z zdravo prehrano. Ena jedilna žlica agar agarja v prahu je enako eni čajni žlički želatine.

Maslo zamenjaj s kokosovim oljem

Ta je zelo preprosta zamenjava. Maslo samo zamenjaš za enako količino kokosovega olja. Če pa recept zahteva tekoče maslo pa ga lahko zamenjaš tudi z repičnim oljem.

Kremni sir zamenjaj z indijskimi oreščki

Tale zamenjava je malenkost bolj zahtevna, ampak definitivno vredna. “Kremni sir” iz indijskih oreščkov narediš tako, da v multipraktiku miksaš indijske oreščke toliko, da nastane kremasta pasta oziroma maslo iz indijskih oreščkov.

Kravje mleko zamenjaj z mandljevim/kokosovim mlekom

Enaka količina kokosovega ali mandljevega mleka nadomesti kravje mleko. Res ne more biti bolj preprosto. Si želiš narediti vegansko sirotko? Mandljevemu ali kokosovemu mleku dodaj malo limoninega soka.

Jajca zamenjaj z … ogromno različnimi stvarmi

Pri različnih receptih boš potrebovala različne sestavine, da boš dosegla učinek jajc. V večini receptov lahko uporabiš laneno ali chia jajce (1 žlica lanenega semena/chia semen + 3 žlice vode), ki ustvari nekakšno gelasto strukturo. Tudi banana ali čežana lahko nadomestita sočnost jajc v slastnih receptih.