Kako narediti chia jajca in lanena jajca

Si vedela, da lahko v receptih navadna jajca preprosto zamenjaš z veganskimi jajci? In ta recept sploh ni premeren samo za vegane! Tudi če ješ meso se ti je zagotovo že kdaj pripetilo, da si želela na hitro speči pecivo za goste, v hladilniku pa ni bilo niti enega jajca več. Zdaj teh problemov ne bo nikoli več!

Lanena in chia “jajca” so enostavni nadomestek v večini receptov, ki zahtevajo kokošja jajca. Odlična so za vegane in vse tiste, ki so alergični na kokošja jajca. Poleg vseh dobrih lastnosti za zdravje pa jih je še zelo preprosto narediti.

Lanena jajca

Sestavine (za 1 jajce):

  • 1 jedilna žlica lanenega semena (sveže mletega)
  • 3 žlice vode

Postopek:

  1. Zmelji laneno seme v kavnem mlinčku. Sveže mleto je precej boljše, kot pa že kupljeno mleto seme.
  2. V kozarcu zmešaj 1 žlico lanenega semena s 3 žlicami vode.
  3. Postavi v hladilnik za 15 minut.
  4. Uporabi v receptu.

Chia jajca

Sestavine (za 1 jajce):

  • 1 jedilna žlica chia semen
  • 3 žlice vode

Priprava:

  1. V kozarcu dobro zmešaj žlico chia semen s 3 žlicami vode.
  2. Postavi v hladilnik za 15 minut, da chia semena nabreknejo in ustvarijo gelasto teksturo.
  3. Uporabi v receptu.

Sama lahko narediš tudi božansko nutello brez sladkorja in mlečnih izdelkov in slastno karamelo skoraj brez kalorij!