Recept: Slastna karamela skoraj brez kalorij (samo 2 sestavini)

Bi nam verjela, če ti rečemo, da lahko ješ sladko, lepljivo in božansko karamelno omako in s tem ne zaužiješ skoraj nič kalorij? Karamela? Skoraj brez kalorij? Verjetno ti gre že pošteno na smeh! No, čeprav je smeh (vsaj) pol zdravja se mi tokrat popolnoma nič ne hecamo. Z vso resnostjo ti sporočamo, da danes pripravljamo karamelo, ki je lahko poješ kar pol skodelice, zaužila pa boš samo 20 kalorij! Še vedno v dvomih, da je kar prelepo, da bi bilo res? Beri naprej in se sama prepričaj…

Najbolj zdrava karamela na svetu

Recept je veganski, ne vsebuje sladkorja, glutena ali maščob.

Sestavine:

  • 1/2 skodelice ksilitola (bodi previdna, če si občutljiva nanj, ker lahko privede do stranskih učinkov. Kot nadomestek lahko uporabiš tudi eritritol.)
  • 1 čajna žlička agavinega sirupa/nektarja

Priprava:

  1. Obe sestavini zmešaj v posodi in kuhaj na zmernem ognju. Mešaj toliko časa, dokler ni ksilitol popolnoma stopljen (pazi, saj se zelo hitro zažge).
  2. Mešaj in kuhaj še okoli 5 minut oz. dokler zmes ne postane jantarjeve (oranžne) barve.
  3. Počakaj, da se malo ohladi, saj se karamela zelo segreje.
  4. Prelij čez smetano na kavi, sladoled, ovsene kosmiče, palačinke, torto oz. čez karkoli ti srce poželi. Ali pa jo jej kar na žlico, ko ti pade cuker!
  5. Opomba: Če se ti zdi karamela na začetku preredka, jo postavi za nekaj minut v zamrzovalnik in bo v trenutku popolne gostote.
  6. Uživaaaj!

Imaš rada super preproste recepte? Iz samo dveh sestavin lahko pripraviš tudi božanski čokoladni mousse!