Najpogostejše napake, ki jih tudi ti delaš med peko

Naj dvigne roko tista, ki je že kdaj pekla piškote ali pecivo, končni izgled pa je bil zapečeni robovi ali čudna, nepuhasta konsistenca. Sledijo najpogostejše napake med peko, ki jih vse po vrsti delamo in nekaj nasvetov, kako se jim izogniti.

Ne posvečaš pozornosti temperaturi

S tem mislimo temperaturo sestavin. Še posebej, kadar recept vsebuje jajca, maslo ali mleko. Na primer, če delaš vlečeno testo, morajo biti vse sestavine čim bolj mrzle – tudi voda. Testo za piškote pa je druga pesem, saj bo najbolje uspelo, ko boš uporabila maslo sobne temperature (ki je dovolj mehko, da ga lahko zmiksaš). Če je temperatura sestavin pomembna, bo to navedeno v receptu, tvoja naloga pa je, da upoštevaš nasvet.

Sestavine odmeriš “na oko”

Tudi največji kuharji, ki so ene in iste jedi naredili že neštetokrat, si ne privoščijo odmerjanja sestavin na približno, ker preprosto ne želijo reskirati neuspele jedi. In tega ne bi smela početi niti ti! Še bolje kot z merilnimi skodelicami je odmerjanje sestavin na tehtnici, saj je slednja veliko bolj natančna.

Delaš bližnjice

Če si kaj podobna nam, potem določene korake le na hitro preletiš, namesto da bi vsakemu posvetila popolno pozornost (in jih upoštevala). En izmed takih korakov je presejanje moke, ki ga nikakor ne bi smela preskočiti. Ko recept zahteva, da je moko potrebno presejati, to tudi naredi. Zakaj? Ker se moka v vrečki nekoliko sprime skupaj, sprijete stvari pa nikoli ne prinesejo nič dobrega.

Postaviš v pečico in pozabiš

Čeprav bi bilo idealno postaviti pecivo v pečico, vmes početi nekaj drugega in po 40-ih minutah iz pečice vzeti popolno pečeno pecivo, pa to žal ni mogoče. Glede na to, da imajo pečice vroče točke je ključnega pomena, da na polovici pečenja pekač zarotiraš za 180 stopinj. S tem boš preprečila, da bi bilo pecivo na eni strani preveč zapečeno, na drugi pa še nepečeno.

Ne kupiš pravih stvari

Pogosto začnemo napake delati že v trgovini. Nakup pravih sestavin (in vedeti, kako jih uporabiti) igra glavno vlogo pri uspešno pripravljenih pecivih. Na primer, polnozrnata pšenična moka ne vsebuje enako količino glutena kot bela pšenična moka, tako da zamenjava ene za drugo ne bo prinesla enakih rezultatov. In če recept zahteva sladkor v prahu, ti pa ga nimaš pri roki, se obisk trgovine vsekakor splača. Sladkor v prahu je sladkor pomešan s koruznim škrobom (ki ustvari gladko teksturo) in če namesto sladkorja v prahu uporabiš kristalni sladkor, je povsem realno pričakovati neuspelo pecivo (oziroma vsaj ne takšno, kot bi moralo biti).

Te zanima, kako lahko popolnoma sama narediš sprej za peko?