Domov » Lepota & zdravje » Največje napake, ki jih delaš med umivanjem obraza

Največje napake, ki jih delaš med umivanjem obraza

Lepota & zdravjeNega
Največje napake, ki jih delaš med umivanjem obraza
📷 Profimedia

1. Pretiravaš

Če prevečkrat spiraš obraz z vodo, s tem povzročaš hitrejše staranje kože. Obraz umij največ 2x na dan, v kolikor pa si športno aktivna, si lahko obraz umiješ z vodo pred ali po vadbi.

2. Uporabljaš agresivno čistilo

Uporabljaš navadno trdo milo? Razmisli o zamenjavi takega mila za bolj blago čistilno sredstvo, torej brez agresivnih čistilcev, saj le-ti s kože odstranijo vso maščobo, kar lahko povzroči rdečico in draženje. Med sestavinami bodi pozorna tudi na pomirjevalne sestavine, kot je zeleni čaj, saj lepo pomiri občutljivo kožo. Če imaš mastno in k aknam nagnjeno kožo, naj čistilno sredstvo vsebuje salicilno kislino.

3. Prevečkrat narediš piling ali sploh ne

Uporaba pilinga lahko izboljša teksturo in tonus kože. “S staranjem postajajo encimi v naši koži, ki skrbijo za naravni piling, vedno manj učinkoviti, zato lahko koža izgleda hrapava in pusta,” pravi newyorška dermatologinja Jeannette Graf, ki priporoča, da se piling dela zvečer, saj je takrat koža v “stanju obnove”, kar pomeni, da ustvarja nove kožne celice. Ampak ne pozabi, delanje pilinga več kot 2x na teden ti lahko razdraži kožo.

4. Ne odstraniš ličil pred spanjem

Domov prideš pozno zvečer ali zgodaj zjutraj po prežurani noči in verjamemo, da je zelo mamljivo oditi spat z ličili – naj dvigne roko tista, ki tega še nikoli ni naredila! Na žalost pa ti spanje z ličili lahko poslabša polt tudi za več tednov, saj ti ličila zamašijo pore in preprečujejo normalno izločanje sebuma, ki vlaži kožo in odstranjuje odmrle kožne celice. In ne pozabi popolnoma odstraniti ličil tudi z oči, saj lahko ostanki povzročijo infekcijo ali draženje.

5. Spiraš z vročo vodo

To je še posebej pomembno v zimskem času, ko je koža bolj nagnjena k izsušenosti. Ker lahko pretopla vodo izsuši kožo, si obraz raje umivaj nad umivalnikom, kot pod tušem, saj ga boš tako lažje umila z mlačno ali mrzlo vodo.

6. Za čiščenje uporabljaš čistilne robčke

Čistilni robčki so primerni za odstranjevanje ličil ali za hitro čiščenje, ko si v pomanjkanju časa ali ko se ti mudi na trening, nikakor pa ne morejo nadomestiti običajnega čistilnega gela. Za temeljito čiščenje por, po odstranjevanju ličil s čistilnimi robčki, vedno nadaljuj še s čistilnim gelom in/ali pilingom.