Naredi sama: Domače sončnično maslo
Tako kot lahko popolnoma sama narediš zdravo in domače arašidovo maslo, je popolnoma enako s sončničnim. Za izdelavo ne potrebuješ nobenih ekstra sposobnosti, narejen je v manj kot 10-ih minutah, je pa tudi veliko cenejši in še bolj okusen kot kupljen. Po želji mu lahko dodaš tudi razne dodatke, kot so cimet, ekstrakt vanilije, presni kakav, kokosovo moko, maco, chia semena, laneno seme,…
Domače sončnično maslo
Sestavine:
- 4 skodelice praženih, neslanih sončničnih semen
- 2-4 jedilne žlice lahkega olja (kokosovo, olivno)
- 1/4 čajne žličke stevie (neobvezno)
- 1/2 čajne žličke soli
Priprava:
1. Sončnična semena lahko popražiš sama tako, da jih razporediš po peki papirju, ki si ga položila na velik pekač za piškote in jih pečeš v pečici 15 minut na 160°C oziroma dokler semena rahlo ne porjavijo in zadišijo. Nikar ne izpusti tega koraka, če si želiš noro okusno sončnično maslo.
2. V multipraktik stresi sončnična semena in jih zmelji.
3. Ko se zmes začne spreminjati iz mokaste v kepasto (zaradi trenja in toplote mikserja se iz semen začne sproščati sončnično olje), dodaj 2 jedilni žlici lahkega olja. Bodi potrpežljiva, proces lahko traja nekaj minut.
4. Nadaljuj z miksanjem in ko se zmes začne segrevati in se olja sprostijo, bi morala biti masa kremasta in gladka. Če še ni, potem moraš dodati še malo lahkega olja in zopet miksati nekje 2-3 minute.
5. Zdaj je čas, da dodaš stevio (ali sladilo po želji), soliš po okusu in zopet zmiksaj. Na tem mestu bi moralo biti tvoje sončnično maslo pripravljeno.
Bonus: Za resnično popolno kremasto maslo še toplo maso prelij v visoko zmogljiv blender in ga na visoki hitrosti miksaj še nadaljnji 2 minuti.
V shrambi ga lahko hraniš nekje 3 tedne, v hladilniku pa ti bo zdržal veliko dlje (tudi več mesecev), vendar bo tekstura zaradi hladnih temperatur malo bolj kompaktna.