Naredi sama: Kokosovo mleko

Prihrani denar z doma narejenim kokosovim mlekom!

Kokosovo mleko se tradicionalno že stoletja uporablja v tajski, vietnamski in indijski kuhinji, vedno bolj priljubljeno pa postaja tudi pri nas, saj je odličen nadomestek kravjega mleka in ga lahko uživajo tudi tisti, ki so intolerantni na laktozo.

Domače kokosovo mleko

Sestavine (za 660 ml):

  • 1 skodelica (90 g) nastrganega kokosa
  • 2 skodelici vroče vode

Priprava:

1. Kokos in vodo stresi v blender.
2. Začni s počasnim miksanjem in počasi stopnjuj hitrost.
3. Miksaj približno 3 minute.
4. Če boš kokosovo mleko uporabila v juhah ali curry-jih, potem lahko uporabiš kar takega (neprecejen vsebuje tudi več vlaknin), če pa boš z njim pripravljala napitke, potem pa ga precedi skozi kuhinjsko krpo ali filter vrečko. Ostanek lahko uporabiš v smutijih ali pa ga položiš na pladenj s peki papirjem in ga v pečici na nizki temperaturi posušiš ter uporabiš kot kokosovo moko.
5. V hladilniku lahko kokosovo mleko shranjuješ nekaj dni.