fbpx

So narezani ovseni kosmiči bolj zdravi od valjanih?

Valjani ovseni kosmiči se zdijo veliko bolj zdravi od instant ovsenih kosmičev za hitro pripravo, ker so slednji bolj obdelani. Ali so potem narezani ovseni kosmiči, ki so še manj obdelani od valjanih zato še bolj zdravi? Če nisi povsem prepričana, kakšna je pravzaprav sploh razlika med njimi, ti bo v nadaljevanju postalo vse kristalno jasno.

Narezani ovseni kosmiči: 1/4 skodelice suhih kosmičev = 170 kcal
Imenovani tudi irski ali škotski oves, so zgolj narezani in nič zvaljani. Izgledajo tako nekako kot narezan riž, potrebujejo najdlje časa za kuhanje in imajo rahlo gumijasto konsistenco.

Valjani ovseni kosmiči: 1/2 skodelice suhih kosmičev = 190 kcal
So ploščate ovalne oblike. Pri izdelavi valjanih ovsenih kosmičev, najprej poparijo jedrca, nato pa jih zvaljajo, da se sploščijo. Kuhajo se dlje časa od instant ovsenih kosmičev, so pa hitreje kuhani kot narezani ovseni kosmiči.

Ovseni kosmiči za hitro pripravo: 1/2 skodelice suhih kosmičev = 150 kcal
Imenovani tudi instant ovseni kosmiči. Naredijo jih tako, da oves najprej skuhajo, posušijo in nato zvaljajo. Skuhani so nato v nekaj minutah, ko jih damo v vročo vodo in imajo kašasto teksturo.

Sicer so si precej podobni med sabo po hranljivi vrednosti, zelo pa se razlikujejo v eni stvari: glikemičnem indeksu (GI). Manj predelani narezani ovseni kosmiči imajo precej nižji GI, kot hitro pripravljeni instant ovseni kosmiči. Živila z nizkim GI-jem upočasnijo sproščanje glukoze (sladkor) v telo, živila z visokim GI-jem pa povzročijo hiter dvig krvnega sladkorja in nato nenaden padec, kar povzroči nenadno željo po sladkarijah (saj poznaš tisti občutek, ko ti ‘pade cukr’). Najboljša izbira so torej narezani ovseni kosmiči, sledijo pa jim valjani. Po zaužitju boš imela dlje časa občutek sitosti, imela boš tudi več energije, hkrati pa ti bodo pomagali pri hujšanju.

Če imaš rada ovsene kosmiče, je tukaj nekaj preprostih in zdravih receptov: