Domov » Lepota & zdravje » Nasveti za sončenje, če vedno dobiš sončne opekline

Nasveti za sončenje, če vedno dobiš sončne opekline

Lepota & zdravjeNega
Nasveti za sončenje, če vedno dobiš sončne opekline
📷

Te mati narava ni obdarila z olivnim podtonom kože, ki na soncu z lahkoto porjavi? Si ali bela ali pa opečena in se zato najraj sploh ne bi več izpostavljala sončnim žarkom? Na srečo obstajajo načini, s katerimi zmanjšaš verjetnost nastanka opeklin in morda celo dosežeš tako lepo porjavelost, o kateri si dolga leta samo sanjala.

1. Čas je vse

Če le lahko, se odpravi na plažo zjutraj pred 10. uro ali pa popoldan po 16. uri. Ker so sončni žarki takrat manj močni, imaš precej več možnosti, da boš na soncu porjavela. Sončenju pa se izogibaj med 11. in 16. uro, saj si boš brez dvoma pridelala opekine.

2. V vodi bodi še posebej previdna

Če nameravaš plavati, moraš upoštevati dejstvo, da voda sončne žarke naredi še bolj intenzivne, saj se sončna svetloba odbija od vodne gladine v kožo. Preden se odpraviš v vodo, vedno nanesi zaščitni faktor (morda celo malo višji faktor, kot ga uporabljaš običajno) in počakaj 15 minut, da se dobro vpije.

3. Vzemi si čas

Če si želiš porjavelo kožo, je trik v tem, da se sončiš vsak dan, ampak manj časa. Še posebej, če si občutljiva na izpostavljanje sončnim žarkom, tvoja koža ne potemnela kar za štiri odtenke v enem dnevu. Vzemi si čas in postopoma nabiraj barvo: 20-30 minut dnevno bo popolnoma dovolj (z zaščitnim faktorjem, seveda!). Žal ne obstaja instant porjavitev, vsaj zate ne.

4. Redno izvajaj piling

Odstranjevanje odmrlih celic bo pripomogli k lepi, enakomerni porjavelosti.

5. S hrano do zagorele polti

Dejansko obstajajo živila, ki povečajo naravni zaščitni faktor tvoje kože. Živila, ki vsebujejo veliko likopena, kot sta paradižnik in korenje, so še kako dobrodošla v prehrani, če se želiš izogniti sončnim opeklinam. Pa imaš še en dodaten razlog, zakaj je zelo pomembno uživati zelenjavo!