fbpx

Slastno & zdravo: Čokoladni beljakovinski truffli iz črnega fižola

Zdravi, veganski in brezglutenski!

Nikar ne glej tako začudeno v ekran. Ja, prav si prebrala, truffli iz črnega fižola. In niso samo zdravi, ampak tudi noro okusniiiiii! Po vsej verjetnosti boš postala odvisna od njih.

Kaj pa se še skriva v njih poleg črnega fižola? Kvaliteten kakav v prahu, kokosovo (ali olivno) olje, malo javorjevega sirupa in beljakovine v prahu (z okusom čokolade ali po želji), če imaš rada dodatek proteinov. Če si želiš narediti veganske truffle, preprosto uporabi veganske beljakovine v prahu.

Si za slastne truffle pomočene v čokolado? In morda še kakšen posip?

Čokoladni beljakovinski truffli iz črnega fižola

Sestavine (za 12 kroglic):

  • 1 425-gramsko konzervo črnega fižola z nizko vsebnostjo ali brez soli, odcejeni, sprani in osušeni
  • 1 merica beljakovin v prahu z okusom čokolade
  • 1 1/2 jedilna žlica kokosovega olja
  • 1 čajna žlička kokosovega olja, za čokoladno glazuro
  • 2 jedilni žlici javorjevega sirupa
  • 5 jedilnih žlic kvalitetnega in nesladkanega kakava v prahu
  • 100-gramsko kvalitetno čokolado, nasekljano
  • Posipi: mrvice, kokosovi kosmiči, nasekljani oreščki,…

Priprava:

1. V multipraktik stresi črni fižol, 1 1/2 jedilne žlice kokosovega olja in javorjev sirup. Zmiksaj do gladke konsistence. Morda boš morala vmes nekajkrat postrgati stene. Postopoma dodajaj kakav v prahu in čokoladne beljakovine v prahu. Zmiksaj in poskusi. Po želji lahko dodaš več kakava v maso.
2. Če ne boš dodala v maso bejakovinskega praška, potem to količino nadomesti s 3 jedilnimi žlicami kakava v prahu oziroma dodaj toliko kakava, dokler masa nima dovolj čokoladnega okusa.
3. Čokoladno maso postavi v hladilnik za nekje 20 minut. Vzemi iz hladilnika in iz mase z rokami oblikuj 12 čokoladnih kroglic. Uporabiš lahko tudi rokavice iz lateksa, če si ne želiš umazati rok. Čokoladne kroglice polagaj na pekač obložen s peki papirjem, ki ga nato postavi v hladilnik, ta čas pa naredi čokoladno glazuro.
4. V kozici na nizkem ognju ali v vodni kopeli stopi čokolado in 1 čajno žličko kokosovega olja. Vsake toliko časa premešaj, dokler se čokolada popolnoma ne stopi.
5. Vzemi pekač iz hladilnika. V vsako kroglico zapiči zobotrebec in jo pomoči v čokolado. Po želji povaljaj še po mrvicah, oreščkih ali kokosu. Položi nazaj na peki papir ali pa zapiči v večji kos stiroporja ter postavi nazaj v hladilnik za 10 minut.
6. Uživaj!

(Ambitious Kitchen)
(Ambitious Kitchen)