Ne, kruh ne preprečuje hujšanja in NE redi!
Kruh je pogosto na seznamu prepovedanih živil za hujšanje. Nekateri pravijo, da se po zaužitju počutijo napihnjene, medtem ko so drugi prepričani, da vsebuje preveč kalorij. In posledično ga popolnoma izločijo iz prehrane.
Ampak strokovnjak za prehrano pravi, da se skromnega kruha niti podrazno ni treba bati.
Graeme Tomlinson – bolj znan kot The Fitness Chef – pravi, da se zaradi kruha sploh ne bomo zredili. V svoji objavi na Instagramu je pojasnil teorijo: “Ko poskušajo znižati ali ohraniti telesno težo, mnogi še vedno domnevajo, da je treba iz prehrane izločiti kruh. Glede energije ni razlike med belim ali rjavim kruhom. In čeprav slednji vsebuje več vlaknin, kar lahko poveča sitost (občutek polnosti), bi morali oceniti vse sestavine, zaužite s kruhom, da lahko določimo bolj celostno perspektivo. Nenazadnje tudi zato, ker se kruh redko uživa samostojno.”
Kar torej želi povedati je to, da se pri kalorijah ne smemo osredotočiti samo na kruh, ampak na tisto, kar je na njem. Da bi to dokazal, je delil infografiko rezine kruha s 95 kalorijami v primerjavi z rezino, na kateri je bilo 40 g arašidovega masla in 30 g marmelade, ki vsebuje 407 kalorij.
Kot lahko vidiš na zgornjih fotografijah, pa 10 g masla na rezini kruha njegovo kalorijsko vrednost poveča s 95 kalorij na 169 kalorij. Torej, če želiš shujšati, se ti ni potrebno odreči kruhu, ampak določenim zelo kaloričnim dodatkom, ki si jih redno dodajala na kruh.