fbpx

Nikar na kolo in e-skiro brez čelade

Kolesarji se premalokrat zavedajo, da spadajo med ranljivejše udeležence in zato morajo biti tudi sami na cesti izredno previdni. Vozniki pa naj prilagodijo bočno razdaljo za varno prehitevanje kolesarjev, ki znaša minimalno 1,5 metra in omejitve hitrosti.

»Kolesarji ne smejo ogrožati pešcev in temu je treba prilagoditi tudi njihovo vožnjo oz. obnašanje v prometu, upoštevati morajo prometne predpise in ne voziti v nasprotni smeri,« izpostavlja direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar, ki poudarja še: »Zaščitna čelada je izrednega pomena, saj lahko reši življenje, varuje kolesarja ob morebitnem padcu ali pri udeležbi v prometni nesreči, zato jo priporočamo vsem kolesarjem, ne le do 18. leta, torej do zakonsko predpisane starosti.«

Nikar na kolo in e-skiro brez čelade
Direktor AVP Jože Hribar

V prijetnem spomladanskem vremenu se mnogi odločijo za kolo kot prevozno sredstvo, pozabijo pa preveriti njegovo tehnično brezhibnost. Na Agenciji za varnost prometa izpostavljajo, da je treba ljudi nenehno osveščati o pomenu varnosti in previdnosti na cesti. Letos so uvedli novo akcijo za večjo varnost voznikov e-skirojev, ki jih je na naših cestah vse več. V Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu in Kranju so več dni prikazovali prvine pravilne vožnje na poligonih in tako poskrbeli, da bodo uporabniki e-skirojev še bolj varni.