Nov Medexov izdelek za zdravje srca in ožilja z največjo vsebnostjo matičnega mlečka doslej

Ob svetovnem dnevu srca so v Medexu predstavili svoj prispevek k reševanju pereče problematike srčno-žilnih bolezni, ki so v svetovnem merilu in v Sloveniji na prvem mestu po obolevnosti in stopnji umrljivosti. Novo prehransko dopolnilo Gelée royale cardio, ki z edinstveno kombinacijo osmih aktivnih učinkovin ponuja celovito podporo zdravju srca in ožilja, je rezultat dolgoletnih raziskav učinkov matičnega mlečka na zdravje. Izdelek Gelée royale cardio je izjemen tudi zato, ker se lahko pohvali z najvišjo vsebnostjo matičnega mlečka v Medexovih izdelkih doslej – kar 2000 mg v dnevnem vnosu.

Obolevnost epidemioloških razsežnosti

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da so srčno-žilne bolezni glavni vzrok umrljivosti po vsem svetu. Letno zaradi bolezni, ki vključujejo srčni infarkt, možgansko kap in srčno popuščanje, prezgodaj umre kar 20,7 milijona ljudi. Tudi v Sloveniji so bile srčno-žilne bolezni po podatkih NIJZ leta 2019 vzrok kar za 45 % smrti pri ženskah in 31 % smrti pri moških. Kar dve tretjini Slovencev imata denimo povišan holesterol, ki je eden najbolj ogrožajočih dejavnikov tveganja za razvoj srčno-žilnih zapletov. Obremenjujoč sodoben življenjski slog z neuravnoteženo prehrano, predelano hrano z veliko sladkorja, premalo gibanja in spanja, stresom, nezdravimi navadami, kot je kajenje, prekomerno telesno težo, je glavni krivec za oslabljen imunski sistem ter številne vnetne procese, ki nazadnje privedejo do kroničnih bolezni, med katerimi so na prvem mestu prav težave s srcem in ožiljem.

Za zdravje srca in ožilja lahko največ naredimo sami s spremembami življenjskega sloga: z uravnoteženo prehrano z veliko sadja, zelenjave in zdravih maščob; z rednim gibanjem (150 minut zmerno intenzivne aerobne vadbe ali 75 minut intenzivne aerobne vadbe na teden), ki naj vključuje čim več hoje; dovolj spanja in sproščanja, usvajanjem učinkovitih tehnik za spopadanje s stresom, pozitivno miselno naravnanostjo … Zanesljivo pa velja zdravje srca in ožilja podpreti tudi z vnosom naravnih bioaktivnih snovi. Posebno mesto med njimi imajo čebelji pridelki, zlasti matični mleček.

Izsledki dolgoletnih raziskav prelomni tudi v svetovnem merilu

Pri Medexu v okviru svoje razvejane raziskovalne dejavnosti – imajo svojo registrirano raziskovalno-razvojno skupino – v sodelovanju s strokovnimi ustanovami že vrsto let proučujejo blagodejne učinke matičnega mlečka, edinstvene snovi, s katero čebele hranijo zarod in ki vsebuje vsa potrebna hranila za njihov razvoj. Sledijo tudi pomembnim kliničnih študijam v svetovnem merilu. Zadnja leta so ravno v povezavi z matičnim mlečkom prinesla številne nove znanstvene izsledke. Tako so v Medexu v sodelovanju s Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem prvi na svetu dokazali, da matični mleček zmanjšuje sistemsko vnetje v telesu (Petelin s sod., 2019), ki ima ključno vlogo pri razvoju srčno-žilnih bolezni.

Medex Gelée royale cardio - Modna.si
Izdelek Gelée royale cardio se lahko pohvali z najvišjo vsebnostjo matičnega mlečka v Medexovih izdelkih doslej – kar 2000 mg v dnevnem vnosu. (Foto: Lipar Design)

»V raziskavi smo ugotovili, da neprekinjeno jemanje 2000 mg matičnega mlečka dnevno vsaj 2 meseca zniža raven skupnega holesterola za 8 % ter sistemsko vnetje za 21 %. Za 17 % se poviša leptin, hormon, ki sproža občutek sitosti. Prav tako se za kar 35 % dvigne nivo bilirubina. To je še posebej pomembno, saj višje koncentracije bilirubina v normalnem rangu zmanjšajo tveganje za srčno-žilne bolezni in možnost srčnega infarkta ter možganske kapi kar za 20–30 %. Ugotovili smo tudi dvig skupnega antioksidativnega potenciala seruma (sposobnost krvi, da nevtralizira škodljive proste radikale) za 45 %, kar nakazuje pozitivni učinek na zmanjšanje tveganja za srčno-žilne zaplete pojasnjuje dr. Rok Kopinč, direktor Medexa in vodja Medexove raziskovalno-razvojne skupine.

Edinstvena kombinacija osmih aktivnih učinkovin

Spodbujeni z izsledki klinične raziskave, prelomne tudi v svetovnem merilu, so v Medexu začeli razvijati naravno prehransko dopolnilo z dokazanim učinkom na zdravje srca in ožilja – Gelée royale cardio. Glavna učinkovina je matični mleček v dnevnem odmerku, kot so ga 2 meseca uživali udeleženci klinične študije: 2000 mg, kar je največja vsebnost v Medexovih izdelkih doslej. Kot v vseh Medexovih izdelkih je tudi v prehranskem dopolnilu Gelée royale cardio standardizirana vsebnost ključne učinkovine, maščobne kisline 10-HDA (10-hidroksi-decenojska kislina), ki je glavno merilo kakovosti matičnega mlečka. V edinstveni formuli matični mleček dopolnjujejo še koencim Q10, vitamini B1, B6, D3, K2, E in propolis.

Medex Gelée royale cardio - Modna.si
Gelée royale cardio, ki z edinstveno kombinacijo osmih aktivnih učinkovin ponuja celovito podporo zdravju srca in ožilja, je rezultat dolgoletnih raziskav učinkov matičnega mlečka na zdravje. (Foto: Lipar Design

»Koencim Q10 je naravna snov, prisotna v naših organih. Delno ga pridobimo s hrano, večino pa ga telo tvori samo, vendar pa se nivo tega pomembnega koencima s starostjo zmanjšuje. Pri 65. letih v srčnem tkivu nastaja le še pol toliko Q10 kot pri 25. letih. Dodajanje koencima Q10 je priporočljivo za srce in ožilje, ker izboljšuje pretok krvi in preprečuje nastajanje oblog v arterijah, preprečuje pa tudi degenerativne bolezni mišic. V izdelku Gelée royale cardio smo uporabili CAVAQ10® s kar osemnajstkrat boljšo biorazpoložljivostjo poudarja dr. Rok Kopinč.

K zdravju srca in ožilja ter k vitalnosti organizma pa prispevajo tudi vitamini s številnimi dokazanimi učinki. Vitamin B1 ime med drugim vlogo pri delovanju srca. Vitamin B6 prispeva k presnovi homocisteina in ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk ter uravnavanju delovanja hormonov in imunskega sistema. Vitamin D prispeva k delovanju mišic in imunskega sistema ter ohranjanju zdravih kosti. Vitamin K prispeva k normalnem strjevanju krvi in ohranjanju zdravih kosti, vitamin E pa ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Najmočnejši član Medexove družine Gelée royale

Medexovo družino matičnih mlečkov Gelée royale s standardizirano vsebnostjo 10-HDA uporabniki že dobro poznajo. »Prepričana sem, da bodo dobro sprejeli tudi novega srčnega »mišičnjaka« s kar 2000 mg matičnega mlečka,« napoveduje mag. Vesna Virant, direktorica Medex Trade. »Gelée royale cardio ima res številne blagodejne učinke na zdravje srca in ožilja ter tudi druge vidike zdravja. Znižuje raven skupnega holesterola. Prispeva k presnovi homocisteina – povišana vrednost homocisteina je namreč dejavnik tveganja za koronarno arterijsko bolezen, infarkt in globoko vensko trombozo. Krepi imunski sistem, povečuje nivo energije in vrača moč. Zmanjšuje utrujenost in izčrpanost, podpira športno zmogljivost in ohranja zdrav živčni sistem. Ščiti celice pred oksidativnim stresom ter zmanjšuje apetit. Poleg tega je izdelek odličnega okusa brez dodanega sladkorja, glutena, laktoze, umetnih barvil, arom in konzervansovdodaja Vesna Virant.

Je Gelée royale cardio prava izbira za vas?

Najbrž ni človeka, ki ne bi želel podpreti delovanja najpomembnejše mišice v telesu in ožilja in na naraven način dopolniti zdravega življenjskega sloga. Izdelek Gelée royale cardio pa je še posebej priporočljiv za vse z obremenjujočim življenjskim slogom (neuravnotežena in predelana prehrana, preveč sladkorja, kave in alkohola, stres, kajenje, premalo gibanja) in tistim s prekomerno telesno težo. Koristil bo tudi vsem s povečanimi psihofizičnimi obremenitvami (aktivni športniki), ljudem s povišanim holesterolom in tistim, ki uživajo statine (zdravila za zniževanje holesterola) ter pomagal kronično utrujenim spet pridobiti energijo.

Pomemben prispevek k zdravju prebivalstva

Prebivalstvo se stara, srčno-žilna obolenja so v porastu, kar predstavlja socialno-ekonomsko breme za družbo, prezgodnje smrti pa preprečijo načrte številnih posameznikov ter boleče zarežejo v mnoge družine. »Vesela sem, da so Medexova dolgoletna vlaganja v raziskave in razvoj pripeljejo do novih izdelkov, ki lahko res bistveno pripomorejo k izboljšanju zdravja prebivalstva. Učinkom matičnega mlečka, kraljevske hrane čebelje matice, so zaupali že naši predniki. Novo pa je, da imamo zdaj tudi izsledke kliničnih študij, ki jih potrjujejo. Formula izdelka Gelée royale cardio je res edinstvena, saj vsebuje največ matičnega mlečka doslej. Ponosna sem, da je Medexova srčna zavezanost izboljševanju življenja ljudi s čebeljimi pridelki pripeljala do izdelka za podporo delovanja srca in ožilja. S tem tudi Medex prispeva svoj delež k zmanjševanju pereče problematike obolevnosti in umrljivosti zaradi bolezni srca in ožilja je povedala Aleša Mižigoj, generalna direktorica Medex Group.