Influencerka pravi, da porjavelo polt ustvari z uživanjem korenja

Porjavela koža izgleda lepo, ležanje na soncu še zdaleč ni varno, poleg tega pa povzroča tudi hitrejše staranje kože. Skok v solarij lahko povzroči nevarne poškodbe kože. Če se zanašaš na izdelke za samoporjavitev brez sonca, pa ti lahko ob nepravilnem nanosu povzročijo čudne lise.

Ena uporabnica TikToka trdi, da obstaja enostavna rešitev za vse s svetlopolto kožo. Isabelle Lux, ki na TikToku objavlja videe na svojem profilu @isabelle.lux, je na platformi družbenih medijev razkrila skrivnost svojega kot od sonca porjavelega sijaja: uživanje korenja.

Isabelle pove, da je po vsakodnevnem uživanju korenja ugotovila, da ji je ta zelenjava spremenila “naravni podton” kože, tako da je izgleda, kot da žari “od znotraj navzven”.

V TikToku Isabelle razkrije, da že več let vsak dan poje tri velike korenje. In njeno odkritje ni povsem anekdotično – znanstveniki potrjujejo, da lahko korenje res nekoliko spremeni ten kože.

@isabelle.lux #stitch with @Isabelle ⚡️ Lux 🥕CARROT TAN 101 take Astaxanthin (i get mine on amazon) #carrottan #selftan #selftanroutine ♬ original sound – Isabelle ⚡️ Lux

“Uživanje veliko živil, polnih betakarotena, lahko vašo kožo obarva oranžno,” je kliniki Cleveland razkrila dermatologinja dr. Melissa Piliang. Pojav se imenuje karotenemija in ga lahko povzroči tudi drugo sadje in zelenjava, ki vsebujejo oranžno barvilo karoten – to so melona, mango, buča in sladek krompir.

Namesto lepe zlate porjavelosti lahko karotenemija povzroči, da se na koži razvije svetlo oranžen odtenek. In na nekatere dele telesa vpliva bolj kot na druge. Karotenemijo običajno opazimo na dlaneh, kolenih, komolcih in podplatih.