Nutricionisti opozarjajo: To je najslabši nadomestek testenin!

To je en od najbolj okusnih živil na tem planetu, vendar pa so testenine prišle v zadnjih letih na slab glas, predvsem zaradi vsebnosti ogljikovih hidratov in glutena. In kot rezultat tega se je na policah trgovin pojavilo ogromno nadomestkov – v trgovinah lahko zdaj najdeš testenine najrazličnejših oblik, narejene iz sestavin, ki ni pšenica. Od rezancev iz polnozrnatega riža in bučkinih rezancev do kvinojinih špagetov in testenin iz črnega fižola. Trenutno obstaja na tržišču ogromno različnih alternativ klasičnim testeninam, ki zadovoljijo prav vsak okus.

Ampak, med vso to poplavo nadomestkov testenin, katerega izbrati, če si želiš izboljšati svojo prehrano? In kateremu bi se morala čim bolj izogibati, če poskušaš izgubiti nekaj kilogramov?

Na splošno so vse testenine z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov ali tiste za hitro pripravo slaba izbira pri hujšanju. Veliko bolje bo, če se boš odločila za uravnotežen prehranski pristop in se odločala za beljakovine in vlaknine – kombinacija slednjih dveh je najboljša za izgubo in uravnavanje telesne teže. Na primer, združevanje najrazličnejših zelenjavnih rezancev (iz bučk, sladkega krompirja, maslene buče) vsebuje veliko več hranil kot nadomestki testenin, vendar pa z njimi še vseeno zaužiješ zdrave ogljikove hidrate in beljakovine. Dodatek pustih beljakovin, kot sta ekološki piščanec ali riba, zelenjavnim rezancem ustvari dobro uravnotežen obrok.

Seveda pa pridejo tudi trenutki, ko si zaželiš okusa klasičnih testenin narejenih iz žit in ne pridejo v poštev nobeni zelenjavni nadomestki. Nadzor nad porcijo obrokov in poznavanje svojega telesa je ključega pomena.

Kateri pa je najslabši nadomestek klasičnih testenin? Vse brezglutenske testenine, ki vsebujejo visoko vsebnost ogljikovih hidratov, zato vedno najprej preveri oznake na embalaži in poišči alternative, ki vsebujejo beljakovine in vlaknine. Riževi rezanci so zelo priljubljeni in enostavni za pripravo, vendar veliko ljudi ne odmeri porcije, ker imajo v glavi, da ne vsebujejo glutena in jih zato pogosto pojedo veliko preveč. Beli riževi rezanci vsebujejo ogromno ogljikovih hidratov in zelo malo beljakovin in te prav zaradi tega ne zasitijo tako, kot te testenine iz čičerike, kvinoje ali fižola, odlična izbira pa so tudi testenine iz leče.

Ne spreglej tudi, katere so najbolj pogoste napake, ki jih delaš pri kuhanju testenin!