Ob svetovnem dnevu spirometrije: Umrljivost zaradi pljučnih bolezni se povečuje

Danes obeležujemo svetovni dan spirometrije, ko je v ospredju obolevnost in umrljivost zaradi kroničnih bolezni, ki se na področju pljučnih bolezni še vedno zelo povečuje. »Ta dan je namenjen ozaveščanju javnosti o pomenu pravočasne diagnoze in zdravljenja pljučnih bolezni ter spodbujanju preventivnih ukrepov, ki lahko bistveno pripomorejo k zmanjšanju obolevnosti in umrljivosti,« je dejala pediatrinja v Medicinskem centru Barsos dr. Irena Kumelj.

Spirometrija je osnovna diagnostična metoda za oceno pljučne funkcije, ki se uporablja za odkrivanje različnih pljučnih bolezni, kot so astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) in pljučni rak. Z meritvami, ki jih omogoča spirometrija, lahko zdravniki natančno ocenijo stanje pljuč in pravočasno ukrepajo, kar je ključnega pomena za uspešno zdravljenje in izboljšanje kakovosti življenja bolnikov.

V Sloveniji vsako leto približno 1500 ljudi dobi diagnozo pljučnega raka, kar kaže na naraščajočo potrebo po ozaveščanju in preventivnih ukrepih. Pljučni rak je eden najbolj smrtonosnih rakov, saj pri nas na letni ravni zakrivi kar 1200 smrti. »Kljub napredku v medicini in zdravljenju, je ključnega pomena, da se ljudje zavedajo dejavnikov tveganja, kot so kajenje, izpostavljenost škodljivim snovem in dedna nagnjenost, ter da sprejmejo potrebne ukrepe za zaščito svojega zdravja,« je opozorila.

Pediatrinja dr. Irena Kumelj, dr. med., iz Medicinskega centra Barsos - Modna.si
Pediatrinja dr. Irena Kumelj, dr. med., iz Medicinskega centra Barsos

Poleg tega, da svetovni dan spirometrije opozarja na pomen zgodnje diagnoze pljučnih bolezni, je tudi priložnost za izpostavljanje pomembnosti raziskav in razvoja novih terapevtskih pristopov. Inovacije na področju medicinske tehnologije, izboljšane diagnostične metode in napredki v zdravljenju pljučnih bolezni lahko bistveno prispevajo k zmanjšanju obolevnosti in umrljivosti.

Pomembno je tudi izpostaviti vlogo zdravstvene vzgoje in podpore bolnikom ter njihovim družinam. Z zagotavljanjem celovite obravnave, ki vključuje tako medicinsko oskrbo kot tudi psihološko podporo, lahko izboljšamo kakovost življenja bolnikov in njihovih najbližjih.

»Ob svetovnem dnevu spirometrije se torej spomnimo na pomen skrbi za zdravje naših pljuč, pravočasne diagnoze in učinkovitega zdravljenja. Skupaj lahko prispevamo k zmanjšanju obolevnosti in umrljivosti zaradi pljučnih bolezni ter k boljši prihodnosti za vse,« je sklenila.