Prva pomoč: Kako ukrepati, če vas opeče meduza

Namig: Nikar ne lulajte po opeklini!

Vas je že kdaj opekla meduza? To se dogaja precej pogosteje, kot si morda mislite. Čeprav je lahko opeklina precej boleča, pa na srečo ni življenjsko nevarna in jo je zelo enostavno zdraviti.

Odvisno od vrste meduze, pekočina običajno svoj vrhunec doseže v petih minutah, nato pa v roku nekaj ur pojenja in izgine (običajno ne peče več kot 24 ur).

Obstaja kar nekaj mitov o tem, kaj storiti potem, ko opeče meduza in v nadaljevanju razkrivamo, kaj bi vsekakor morali narediti in česa niti pod razno.

Pojdite ven iz vode
Če vas je opekla meduza, potem se čim prej vrnite na kopno, da se izognete še več opeklinam od meduz.

Nikar ne spirajte opečenega področja s pitno vodo
To lahko še poviša stopnjo bolečine. Nematocisti v celicah, ki povzročajo pekočino, bodo sprostili še več strupa in povzročili še močnejšo bolečino. Najprej predel sperite s slano vodo in se z golimi rokami nikar ne dotikajte prizadetega območja.

Urininranje po opeklini ne pomaga popolnoma nič
Nikar ne verjemite vsemu, kar preberete ali vidite po televiziji. Da lulanje po opeklini meduze pomaga, je preprosto le mit.

Uporabi kis
Opeklino prelijte ali namočite brisačko v kis ali ocetno kislino ter jo položite na opeklino za takojšnje odpravljanje bolečine.

Pomaga tudi krema za britje
Če pri roki nimate kisa, vam bo pri blaženju pekočine pomagala tudi krema za britje. Če na pekočino nanesete kremo za britje, s tem ohranite nematociste nepoškodovane. Kremo lahko nato preprosto le obrišete stran.

Vročina je ključna
Ostanke meduze je nato priporočljivo odstraniti s kože s pomočjo topega predmeta. Potem, ko predel sperete z morsko vodo, položite nanj čim bolj vročo krpo in jo pustite na predelu 20 minut oziroma dokler pekočina ne izgine.