Domov » Lepota & zdravje » Kako ukrepati, če te opeče meduza

Kako ukrepati, če te opeče meduza

Lepota & zdravjeZdravje
Kako ukrepati, če te opeče meduza
📷 Pexels

Namig: Nikar ne lulaj po opeklini!

Te je že kdaj opekla meduza? To se dogaja precej pogosteje kot si morda misliš. Čeprav je lahko opeklina precej boleča, pa na srečo ni življenjsko nevarna in jo je zelo enostavno zdraviti.

Odvisno od vrste meduze, pekočina običajno svoj vrhunec doseže v petih minutah, nato pa v roku nekaj ur pojenja in izgine (običajno ne peče več kot 24 ur).

Obstaja kar nekaj mitov o tem, kaj storiti potem, ko te opeče meduza in v nadaljevanju ti razkrivamo, kaj bi vsekakor morala narediti in česa niti pod razno.

 

Pojdi ven iz vode

Če te je opekla meduza, potem se čim prej vrni na kopno, da se izogneš še večim opeklinam od meduz.

 

Nikar ne spiraj opečenega področja s pitno vodo

To lahko še poviša stopnjo bolečine. Nematocisti v celicah, ki povzročajo pekočino, bodo sprostili še več strupa in povzročili še hujšo bolečino. Najprej predel speri s slano vodo in se z golimi rokami nikar ne dotikaj prizadetega območja.

 

Lulanje po opeklini ne pomaga čisto nič

Nikar ne verjemi vsemu, kar prebereš ali vidiš po televiziji. Da lulanje po opeklini meduze pomaga, je preprosto le mit.

 

Uporabi kis

Opeklino prelij ali namoči v kis ali ocetno kislino za takojšnje odpravljanje bolečine.

 

Pomaga tudi krema za britje

Če pri roki nimaš kisa, ti bo pri blaženju pekočine pomagala tudi krema za britje. Če na pekočino naneseš kremo za britje, s tem ohraniš nematociste nepoškodovane. Kremo lahko nato preprosto le obrišeš stran.

 

Vročina je ključna

Ostanke meduze je nato priporočljivo odstraniti s kože s pomočjo topega predmeta. Potem, ko predel spereš z morsko vodo, položi nanj čim bolj vročo krpo in jo pusti na predelu 20 minut oziroma dokler pekočina ne izgine.