Če bi rada shujšala, bodi na živilskih etiketah pozorna na…

Če te zanimajo samo kalorije, potem delaš veliko napako!

Če bi rada malo shujšala, potem verjetno etikete s hranilnimi vrednostmi bereš bolj pogosto kot revije, ampak če nisi povsem prepričana, kje bi sploh začela in kaj določene številke in besede sploh pomenijo, ti bo spodnji seznam pomagal spoznati, na kaj točno moraš biti pozorna. Opomba: Kalorije sploh niso najbolj pomembne!

Porcija

Morda si mislila, da so kalorije najbolj pomembne (ali morda celo edini pomemben podatek na etiketi), ampak to še zdaleč ne drži: 300 kalorij ni zgolj 300 kalorij, če pakiranje vsebuje 3 porcije. Nizko kalorični obrok te na koncu lahko stane 600 ali celo 900 kalorij, če zaužiješ dvojno ali kar trojno porcijo. Vzemi si trenutek in preračunaj, koliko natančno znaša ena porcija (in koliko obrokov boš še zaužila v tistem dnevu) in se nato odloči, koliko pocij lahko zaužiješ, da ne presežeš priporočenega vnosa kalorij (kar je okoli 1200 za odraslo žensko).

Kalorična vrednost

Morda niso ravno najbolj pomembna stvar na etiketi, vendar jih kljub vsemu ne smeš kar spregledati, sploh če bi rada shujšala.
Koliko kalorij moraš zaužiti na dan, da izgubljaš težo je zelo individualno (odvisno od človeka do človeka), vendar pa se je na splošno dobro držati nizkokaloričnih živil. In kadar kolebaš med dvemi živili, vedno raje vzemi tistega z manj kalorijami.

Kalorije od maščob

Ne obstaja zgolj ena kalorična vrednost, na katero moraš biti pozorna – zelo pomembno je tudi, koliko kalorij prihaja od maščob (skupno od nasičenih in trans). Izbiraj živila, ki vsebujejo manj kot 10g maščob na 100g in manj kot 3 g nasičenih maščob ter s čim manj trans maščobnimi kislinami (nič bi bilo idealno).

Ogljikovi hidrati in beljakovine

Tudi to je odvisno od vsakega posameznika, vendar če si na dieti z malo ogljikovimi hidrati in veliko beljakovinami, potem moraš biti še toliko bolj pozorna na etiketo, da je izdelek primeren za nizkohidratno dieto.

Vlaknine

Če ti je popolnoma vseeno koliko beljakovin in ogljikovih hidratov zaužiješ, potem bodi pozorna na naslednjo pomembno stvar – vlaknine. Živila z veliko vlakninami te bodo nasitila za dlje časa, zato boš tekom dneva posledično pojedla precej manj. Izbiraj izdelke s 3-5 grami vlakninami na porcijo.

Natrij

Natrij lahko povzroči, da telo začne zadrževati vodo, zaradi česar je potem tudi številka na tehtnici višja. Če bi se rada izognila zadrževanju vode v telesu, bodi pozorna na to, da živilo vsebuje manj kot 120 mg natrija na 100 g.

Sestavine

In nenazadnje, preglej še seznam sestavin. Te so zapisane po vrstnem redu glede na količino v živilo. Torej, če je sladkor, koruzni sirup ali katerakoli druga nezdrava sestavina zapisana bolj na začetku seznama, potem po vsej verjetnosti uživaš nekaj, kar ni ravno hranilno in zdravo za tvoje telo.
Izdelek ima lahko sicer malo kalorij, vendar če od njega ne boš imela nobenih hranilnih koristi, te ne bo nasitil. Posledično boš kaj kmalu zopet lačna in zato zaužila še več kalorij, kot bi jih sicer.