Si želite raven trebuh do dopusta? V kavo dodajte enega od treh protivnetnih živil

Za mnoge od nas je kava del vsakodnevne rutine, o kateri se ne mislimo pogajati. Žal je veliko najbolj priljubljenih sestavin v kavi slabih za hujšanje, vendar pa obstaja tudi nekaj takih, ki lahko jutranjo skodelico joe spremenijo v močno orodje za hujšanje. Z dodajanjem določenih protivnetnih začimb v kavo ne izboljšate le njenega okusa, temveč tudi pospešite presnovo in pomagate pri izgubi odvečnih kilogramov. Te začimbe nudijo številne koristi za zdravje, ki lahko podpirajo tudi vaše hujšanje.

Kajenski poper, cimet in kurkuma so tri izjemne začimbe, ki lahko vašo običajno kavo spremenijo v pospeševalnik presnove. Vsaka od teh začimb prinaša edinstvene koristi, od povečanja kurjenja kalorij do izboljšanega odziva na inzulin in zmanjšanja vnetja. Njihova vključitev v vaš kavni ritual je lahko okusen in preprost način za izboljšanje vašega zdravja in podporo vašim ciljem glede izgube teže.

Vas zanima, kako vam lahko vsaka od teh začimb pomaga na vaši poti do bolj zdravega telesa in vitke postave?

1. Kajenski poper

Kajenski poper - Modna.si
Kajenski poper (Foto: Envato Elements)

Čeprav morda nikoli niste pomislili, da bi kavi dodali nekaj pekočega, je kajenski poper odlična začimba za pospešitev metabolizma in pomoč pri hujšanju. Ta začimba ima svoj edinstven okus, ki ga sestavlja kanček dima z nežno sladkostjo v kombinaciji z okusom rahlo pekočega čilija.

Kajenski poper vsebuje spojino, imenovano kapsaicin, za katero je bilo ugotovljeno, da ima termogenski učinek, kar pomeni, da lahko začasno pospeši hitrost presnove in pomaga pri kurjenju več kalorij. Lahko spodbudi tudi proizvodnjo rjave maščobe, ki je vrsta maščobe, ki kuri kalorije za ustvarjanje toplote.

Uživanje kajenskega popra lahko pomaga tudi zmanjšati apetit in omejiti hrepenenje po prigrizkih, kar vodi do nižjega vnosa kalorij. Prav tako lahko poveča občutek sitosti, kar lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže. Študije kažejo, da lahko kapsaicin poveča oksidacijo maščob v telesu, kar spodbuja izgorevanje maščob.

Jutranji kavi torej dodajte ščepec kajenskega popra, ki vas ne bo le prebudil, ampak vam bo tudi pomagal hujšati tekom dneva.

2. Cimet

Cimet - Modna.si
Cimet (Foto: Profimedia)

Če imate radi sladek okus kave, se vam ni potrebno povsem odreči takšnemu okusu. Čeprav je potrebno zmanjšati uživanje sladkorja, sladkih sirupov in aromatiziranih krem, je cimet odlična sestavina, ki jo lahko dodate svoji jutranji skodelici kave, ne da bi pri tem tvegali povečanje telesne mase. Pravzaprav strokovnjaki pravijo, da lahko ta okusna začimba dejansko pospeši vaš metabolizem.

Črna kava ima ogromno koristi za zdravje, cimet pa lahko te koristi še poveča. Če kavi dodate cimet (še zlasti cejlonski cimet, ki je pravi cimet), je lahko kava še bolj zdrav napitek, saj je dokazano, da cimet izboljša odziv na inzulin.

Protivnetne lastnosti te začimbe lahko pomagajo hitreje izgubljati kilograme. Zmanjšanje vnetja v telesu ima skoraj neposreden vpliv na preprečevanje ali zmanjšanje debelosti in telesne teže. Z zmanjšanjem vnetja lahko vaš metabolizem učinkoviteje kuri kalorije.

3. Kurkuma

Si želite raven trebuh do dopusta? V kavo dodajte enega od treh protivnetnih živil
Kurkuma (Foto: RawPixel)

Ko že govorimo o protivnetnih učinkih in hujšanju, obstaja še ena začimba za boj proti vnetjem, ki jo lahko vsak dan dodate svoji kavi in ​​tako pospešite svoj metabolizem: kurkuma. Ta živo rumena začimba vsebuje protivnetno sestavino, imenovano kurkumin, ki pospešuje vašo presnovo. Začimbe, ki vsebujejo kurkumin, imajo termogeni učinek na telo in povzročijo, da telo proizvede več toplote in posledično porabi več kalorij.

Zlasti kurkuma je polna antioksidantov, ki vam lahko pomagajo doseči cilje glede izgube teže, še posebej, če nadomesti vaše običajne sestavine kave, ki redijo. Antioksidativna lastnost kurkume lahko pomaga zmanjšati inzulinsko rezistenco, krvni sladkor, raven holesterola in druga presnovna stanja, ki so lahko kriva za debelost.