Domov » Lepota & zdravje » Obstaja razlog, zakaj si v času menstruacije ekstra utrujena

Obstaja razlog, zakaj si v času menstruacije ekstra utrujena

Lepota & zdravjeZdravje
Obstaja razlog, zakaj si v času menstruacije ekstra utrujena
📷 Profimedia

Ko se spopadaš s krči, napihnjenostjo, mozolji, krvavenjem in vsemi ostalimi neželenimi stranskimi učinki mensturacije, si vsekakor želiš, da bi se počutila kar se da najbolje, saj bi se tako lahko veliko lažje spopadala z vsemi težavami, ki jih prinese tisti čas v mesecu.

Ampak na žalost tisti čas v mesecu iz tebe posrka vso energijo. In izkazalo se je, da obstaja celo zdravstveni razlog, zakaj smo med menstruacijo tako zelo utrujene.

10 dni pred začetkom menstruacije se tvoje telo v upanju pripravlja na to, da se bo jajčece, ki ga pošlje po jajcevodu, srečalo s spermiji in bo v maternici začelo rasti novo bitje.

Ko se jajce ne oplodi, so hormoni, ki so potrebni v nosečnosti, zdaj nepomembni in se zato raven le-teh nenadno zmanjša. Ko se to zgodi, gre tvoje telo skozi fazo visoke ravni hormonov do nič hormonov in ta sprememba povzroči še nekatere druge spremembe v telesu, ki pripeljejo tvoje telo v stanje utrujenosti.

Raven hormonov začne zopet rasti en teden po začetku mensturacije in dosežejo višek med ovulacijo (približno dva tedna po začetku menstruacije). Višja kot je raven hormon, več imaš energije.

V tistih dneh, ko se počutiš kot zombi, se lahko napolniš z energijo tako, da ostaneš hidrirana, telovadiš, uživaš redne in zdrave obroke ter spiš vsaj 8 ur na noč. Če niti ti ukrepi ne zaležejo pa se spomni na to, da bo energija prišla nazaj že v nekaj dneh.