Domov » Lepota & zdravje » Očala za blokiranje modre svetlobe: Zakaj jih potrebuješ

Očala za blokiranje modre svetlobe: Zakaj jih potrebuješ

Lepota & zdravjeZdravje
Očala za blokiranje modre svetlobe: Zakaj jih potrebuješ
📷 Quay Australia / Instagram

Uporabljaš računalnik? Uporabljaš mobilni telefon? Potem bi si morala čim prej omisliti očala za blokiranje modre svetlobe!

V dandanašnjem svetu se le s težavo lahko izognemo uporabi računalnikov in mobilnih telefonov. Praktično so že nujno zlo. V kolikor ti je že uspelo malo zmanjšati zrenje v telefon, pa se uporabi računalnika težko izogneš. Še zlasti, če je od njega odvisna tvoja služba in posledično zreš v ekran vsaj 8 ur na dan.

Ko se ti pozno popoldne začne grozno bleščati, tvoje oči postanejo suhe in dražeče, vid postane nekoliko zamegljen, po vrhu vsega pa te še boli glava? Zelo verjetno je, da imaš simptome digitalne preobremenitve oči.

Najboljša rešitev? Očala za blokiranje modre svetlobe.

Najprej … kaj sploh je modra svetloba? To je vrsta svetlobe, ki se uporablja pri računalnikih ter ekranih telefonov in televizorjev, je pa tudi oblika LED svetlobe, fluorescenčne svetlobe in sončne svetlobe.

Vendar pozor, digitalne napetosti oči ne povzroča sama modra svetloba – povzroča jo dolgotrajno zrenje v eno točko na ekranu brez vmesnega mižikanja. Vpliva pa modra svetloba na spanje, saj zavira sproščanje melatonina (hormona spanja) in moti cirkadiani ritem tvojega telesa.

In kako ti očala za blokiranje modre svetlobe sploh lahko pomagajo? Za razliko od običajnih stekel ali dioptrijskih leč, imajo očala za blokiranje modre svetlobe rumeno obarvana stekla, ki filtrirajo visoko energetsko modro svetlobo. Pri večini takšnih leč uporabijo tudi premaze proti bleščanju, kar pomeni, da se tvojim očem ne treba konstantno prilagajati svetlobi. Ker je trzanje oči in zamegljen vid pogosto tudi stranski učinek pomanjkanja spanca, boš izboljšanje opazila šele čez nekaj časa.

Že nosiš očala? Ta tehnologija se pogosto uporablja za očala, ki se izdajajo na recept, vendar bi morali tudi uporabniki leč razmisliti o nakupu očal za blokiranje modre svetlobe brez dodane dioptrije.