Domov » Lepota & zdravje » Odlične novice: Vino in kava sta enako dobra za prebavo kot jogurt!

Odlične novice: Vino in kava sta enako dobra za prebavo kot jogurt!

Lepota & zdravjePrehrana & ReceptiZdravje
Odlične novice: Vino in kava sta enako dobra za prebavo kot jogurt!
📷

Zdrava prebava je v zadnjih nekaj letih zelo oblegana tema in vse več ljudi posega po probiotičnih dodatkih in hrani, kot so jogurti, kimchi in kombuča z namenom, da bi ohranjali dobro prebavo. Zdaj pa je nova raziskava pokazala, da lahko na seznam dobrih živil dodamo še čaj, kavo in ja, celo vino.

Ne, ni prelepo, da bi bilo res. Glede na študijo, ki je bila objavljena v reviji Science Magazine, imajo ljudje, ki pijejo kavo, čaj in vino bolj zdrave in raznolike skupine mikrobov v prebavnem traktu.

Avtorji študije, ki so raziskavo opravili na več kot 1100 udeležencev, so ugotovili, da je večja raznolikost črevesnih mikrobov povezana z boljšim splošnim zdravjem (še posebej pri motnjah razpoloženja, debelostjo in ostalimi boleznimi, kot so sindrom razdraženega črevesja). Z uživanjem kave, čaja in vina, uvajaš nove mikrobe v svoj prebavni sistem in s tem spodbujaš prej omenjeno raznolikost.

Dnevno uživanje probiotikov in občasno uživanje kombuče je že dolgo zelo priporočljivo, zdaj pa je pomemben del zdrave in uravnotežene prehrane tudi kozarec vina.

Ne spreglej tudi zdravega recepta za kokosovo kavo!