Domov » Lepota & zdravje » Peptidi: Zakaj bi jih morala začeti nanašati na kožo

Peptidi: Zakaj bi jih morala začeti nanašati na kožo

Lepota & zdravjeNega
Peptidi: Zakaj bi jih morala začeti nanašati na kožo
📷 Profimedia

Peptidi: beseda se nahaja na številnih negovalnih izdelkih, ko stojimo pred policami v drogeriji. Ampak, kaj sploh so? In kako lahko sploh koristijo naši koži? Pa poglejmo…

Kaj so peptidi?
Tehnično gledano so peptidi nizi aminokislin, ki pomagajo tvoriti vse beljakovine v našem telesu (kožo, lase in nohte). Ko gre za našo polt, se te spojine večinoma nanašajo na kolagen. Če je raven peptidov nizka, se pojavijo gube, nohti postanejo krhki, na izsušenih laseh pa se pojavijo razcepljene konice. Da niti ne omenjamo, da po 30. letu starosti izgubimo en odstotek preostalega kolagena vsakih 365 dni. Huh.

Ampak peptidi niso nujni le za našo kožo. Ključni so za vsako posamezno celico v človeškem telesu, saj igrajo pomembno vlogo pri tem, kako naše telo pošilja in sprejema sporočila za pravilno delovanje. In kot si lahko predstavljaš, če nam jih primanjkuje, naše telo težko naredi tisto, kar bi moralo (saj veš, proizvaja nove, zdrave celice).

Kako peptidi koristijo koži?
Predstavljaj si peptide kot gradnike novih kolagenskih in elastinskih vlaken – tiste dele naše kože, ki so odgovorni za elastičnost in prožnost. Ko se njihova proizvodnja upočasni, se čvrstost, tekstura in splošni sijaj zmanjšajo, bolj opazne pa začnejo postajati tiste drobne fine linije.

Na srečo pa si lahko pomagamo pri proizvodnji peptidov in kolagena s pomočjo izdelkov, ki vsebujejo peptisde. Ko jih naneseš na kožo, le-to napnejo, da misli, da je prišlo do poškodbe ali rane in posledično začne spodbujati procese za tvorbo kolagena.

Kako veš, katero vrsto peptidov uporabljati?
Niso vsi peptidi ustvarjeni na enak način. Nekateri pomagajo pri proizvodnji kolagena, drugi pri zmanjševanju gub. Na srečo pa ti ni treba narediti doktorata iz peptidov, saj moraš poznati le štiri vrste:

  • Nosilni peptidi: koži dovajajo minerale za povečanje proizvodnje kolagena.
  • Encimski inhibitorji: upočasnijo razgradnjo kolagena.
  • Signalni peptidi: koži pošiljajo sporočila za povečanje kolagena in elastina.
  • Nevrotransmiterski peptidi: delujejo kot botoks, da preprečijo sproščanje kemikalij, ki krčijo mišice in so razlog za nastanek izraznih linij.