Bi morali rastline zalivati s kavo?

Medtem ko se ljudje vsako jutro za bujenje zanašamo na skodelico kave – hej, pač nismo vsi jutranje ptice – niti ne pomislimo, da bi tudi rastline okoli nas morda potrebovale malo kofeinske spodbude.

Kava je odličen vir dušika in rastline, ki imajo rade bolj kislo zemljo, imajo lahko koristi od določene doze dušika – takšne so med drugim borovnice, azaleje in rododendroni. Ampak previdno, če imaš namen s kavo zalivati rastline, potem obvezno spremljaj njihovo obnašanje. V kolikor začnejo njihovi listi na konceh postajati rumenkasti ali rjavkasti, potem je to znak, da s kavo zemlji dovajaš preveč kislosti. Rešitev za to je, da kavo zelo razredčiš in s takšno vodeno kavo nato zaliješ rastline.

In še nekaj: kava, s katero zalivaš rastline, mora biti črna, torej brez kakršnihkoli dodatkov kot so smetana, mleko in sladkor (ali si vedela, da sladila in mlečni izdelki privabljajo komarje?). Poleg tega pa si zapomni tudi, da je povsem dovolj, če rastline s kavo zaliješ enkrat tedensko.

Rastlinam pa ne koristi le kava, ampak tudi kavin zoc, saj deluje kot kompost ali gnojilo, poleg tega pa tudi preprečuje, da bi rastline na vrtu napadli polži ter odganja stran mačke in zajce.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry