Poletna solata z lečo, gobami in limono
Ta veganska, brezglutenska solata je zdrava, lahka in izjemno enostavna za pripravo, zato je kot nalašč za naslednji piknik! Uporabiš lahko katerekoli gobe, najbolje pa se z okusi ujamejo portobello gobe in šampinjoni. Skuhane so na visoki temperaturi in brez soli, saj bi z dodatkom soli spustile precej vode, kar pa bi preprečilo karameliziranje.
Nisi ljubiteljica leče? Preprosto jo zamenjaj s kvinojo, kus kusom, bulgurjem ali čičeriko.
Poletna solata z lečo, gobami in limono
Sestavine (za 2 glavni jedi ali 4 priloge):
- 1/2 skodelice leče
- 2 skodelici vode
- 1 čajna žlička olivnega olja
- 300 g portobello gob ali šampinjonov, narezanih
- 2 stroka česna, fino nasekljana
- 1/4 čajne žličke čilija (oziroma po okusu)
- 1 čajna žlička limoninega soka
- 1 čajna žlička kakovostnega ekstra deviškega oljčnega olja
- sol in poper (po okusu)
- 2 jedilni žlici peteršilja, grobo nasekljanega
- 1/2 skodelice rukole
Priprava:
1. Začni s kuhanjem leče. Lečo stresi v vodo in zavri, nato pa znižaj temperaturo. Kuhaj 25 minut oziroma dokler se leča ne zmehča. Odcedi in pusti, da se ohladi.
2. Večjo ponev postavi na vroč štedilnik in dodaj 2 čajni žlički oljčnega olja. Ko je ponev dobro segreta, dodaj polovico gob. Počakaj 1-2 minuti, preden pomešaš. Gobe se morajo obarvati v svetlo zlato barvo. Kuhaj še nadaljnjo minuto, nato pa odstrani s štedilnika in ponovi postopek z drugo polovico gob.
3. Temperaturo znižaj na srednje vročo in dodaj v ponev vse gobe, česen, čili in kuhaj 2 minuti oziroma dokler ne zadiši česen, ampak pozor, ne sme se obarvati rjavo, saj bo potem zagrenil celotno jed. Postavi na stran, da se ohladi.
4. V večji skledi zmešaj skupaj lečo in gobe s česnom ter dodaj limonin sok in ekstra deviško oljčno olje. Začini s soljo in poprom po okusu, čisto na koncu pa dodaj še rukolo in peteršilj.
Opomba: Gob nikar ne nareži na pretanke rezine, saj si ne želiš, da bi se med praženjem na visoki temperaturi popolnoma izsušile.