Poletna zabava v številkah: Koliko hrane nakupiti, ko prirejaš piknik
Lansko poletje si mislila, da bo najtežji del prirejanja piknika postavljanje mize. Potem pa se je izkazalo, da je najtežje dejansko ugotoviti, koliko hrane in pijače nakupiti za določeno število povabljencev. V nadaljevanju ti razkrivamo nekaj nasvetov in številk, ki ti bodo pomagali, da ne boš tudi letos po pikniku imela še za en teden ostankov hrane.
Koliko hrane bi morala imeti ob prihodu povabljencev že pripravljene?
Ko gre za hrano, pripravi 20% manj hrane kot je število povabljenih. Torej, če je prihod na poletno zabavo potrdilo 40 oseb, je povsem dovolj, da pripraviš hrano za 32 oseb. Če pa si najela katering, pa razmišljaj v pladnjih: pol pladnja običajno nahrani 8 ljudi, torej boš realno potrebovala le 4 pladnje glavne jedi.
Shrani v pomnilnik: (št. gostov x 0.8) x (2) = koliko porcij hrane
Kaj pa prigrizki?
Gostje potrebujejo nekaj za prigrizek, medtem ko čakajo, da se žar segreje. Postrezi hrano, ki je lahka in le za ugriz velika. Tako bo vse skupaj izgledalo zelo privlačno, poleg tega pa boš tudi lažje preračunala količino. V dveh urah boš povprečno potrebovala 6 “kosov” na osebo. Torej, če se zabava začne od 15-ih, večerjo pa boš postregla ob 17-ih, poskrbi za to, da boš imela pripravljenih 192 prigrizkov za 40 ljudi (tudi tukaj velja 20% pravilo).
Shrani v pomnilnik: (št. gostov x 0.8) x (6) = št. prigrizkov
Koliko pijače boš potrebovala?
S precejšnjo gotovostjo lahko domnevamo, da bo vsak gost popil štiri pijače v roku treh ur. Poenostavi si stvari in v hladilno posodo z ledom postavi različne steklenice pijače, gostje pa naj si nato postrežejo sami.
Shrani v pomnilnik: (št. gostov x 4) / 3 = št. pijač na uro
Koliko prtičkov potrebuješ?
Razmisli malo, koliko prtičkov sama potrebuješ, ko si na pikniku ali poletni zabavi. Enega si razgrneš čez noge, drugega imaš pod kozarcem, s tretjim se obrišeš itd. Povprečno ljudje potrebujemo tri prtičke, vendar je zaradi politih kozarcev pametno imeti na zalogi kakšnega več ali pa težavo reši z rolico papirnatih brisačk.
Shrani v pomnilnik: št. gostov x (4) = št. prtičkov
In nenazadnje, koliko pribora in krožnikov moraš imeti?
40 pladnjev za 40 ljudi, kajne? Sploh ne. Nekateri bodo zagotovo šli nazaj še po eno porcijo ali celo dve. Pripravljene bi morala imeti tri krožnike za enkratno uporabo na osebo. Pri večjih skupinah ljudi so papirnati ali plastični krožniki najboljša izbira. Potem pa je tu še sladica, za katero bo vsak gost potreboval en krožnik.
Shrani v pomnilnik: št. gostov x (4) = št. krožnikov in pribora za enkratno uporabo