Poletni okusi: Sladoledne lučke iz kokosa in avokada

Ko se želiš v vročih poletnih dneh malo ohladiti in posladkati, običajno posežeš po sladoledu. Še najraje po sladoledni lučki, ker jo lahko držiš v eni roki, z drugo pa brskaš po telefonu, kajne? Do zdaj ti je zagotovo že kristalno jasno, da sladkor, ki se nahaja v večini kupljenih sladoledov, še zdaleč ni zdrav za tvoje telo, zato v trgovini raje kupi modelčke za sladoledne lučke ter si zdrave in okusne naredi kar sama doma! Današnji recept za sladoledne lučke iz kokosa in avokada ne vsebuje mlečnih izdelkov, sladkobo pa mu daje med (ali agavin sirup, če želiš popolnoma vegansko različico). Sladoledne lučke so hranilne, kremaste in imajo vse, kar si želiš od ledene sladice. Za dodatno hrustljavost lahko po vrhu čokoladnega preliva potreseš zdrobljene orehe, arašide, nastrgan kokos, kakavova jedrca,…

Sladoledne lučke iz kokosa in avokada

Sestavine (za 10 lučk):
Za lučke iz kokosa in avokada:

  • 2 velika (ali 3 male) zrela avokada
  • 1 pločevinko polnomastnega kokosovega mleka
  • 3 jedilne žlice medu ali agavinega sirupa

Za preliv:

  • 225 g temne (vsaj 70%) čokolade
  • 1/2 skodelice kokosovega olja
  • 1/3 skodelice nasekljanih orehov (neobvezno)

Priprava:

1. V blender ali multipraktik stresi izdolben avokado, kokosovo mleko in med ter zblendaj v pire. Poskusi mešanico. Če ni dovolj sladka, dodaj še malo medu in zopet zmiksaj.
2. Mešanico nalij v modelčke za sladoledne lučke skoraj do vrha. Po vrhu modelčkov položi prozorno folijo in nato vstavi lesene palčke (lahko s škarjami zarežeš odprtino ali pa se malo pomatraš in kar s palčko preluknjaš folijo).

Zamrznjene sladoledne lučke iz kokosa in avokada.
(The Little Epicurean)

3. Napolnjene modelčke položi v zamrzovalnik za vsaj 3 ure oziroma dokler niso lučke popolnoma zamrznjene.
4. čokoladni preliv: Na vodni kopeli skupaj stopi čokolado in kokosovo olje.
5. Vzemi sladoledne lučke iz zamrzovalnika. Vsako lučko na hitro pomoči v stopljeno čokolado in takoj potresi z nasekljanimi orehi. Če želiš, lahko lučko nato še enkrat pomočiš v čokolado. Čokolada se bo na sladoledu zaradi ledene lučke in kokosovega olja v čokoladi zelo hitro strdila.

6. Uživaj takoj ali pa jih hrani v zamrzovalniku.

Sladoledne lučke iz kokosa in avokada
(The Little Epicurean)