Poletni okusi: Tiramisu sladoledne lučke (brez sladkorja)
Poletni čas si le težko predstavljamo brez sladoleda in nič ni boljšega od domačih lučk, ki ne vsebujejo nobenih konzervansov, poleg tega pa so enostavne za pripravo. Če imaš rada kavo (le kdo je nima?) ali tiramisu, potem je današnji recept kot naročen zate.
Tiramisu sladoledne lučke
Sestavine (za 8 večjih ali 12 manjših lučk):
- 2 skodelici (500 g) mascarponeja ali kokosove smetane
- 1/2 skodelice (120 ml) polnomastnega kokosovega mleka ali sladke smetane
- 1/2 skodelice (120 ml) črne kave ali brezkofeinske kave; ohlajene
- 1/2 skodelice (80 g) eritritola ali stevije
- 15-20 kapljic tekoče stevije
- 2-4 jedilne žlice temnega ruma
Za preliv:
- 1/3 skodelice (73 g) kokosovega olja; stopljenega
- 1/3 skodelice (28 g) presnega kakava v prahu
- 1/4 skodelice (40 g) eritritola
- neobvezno: stevija po okusu
Priprava:
1. V večji skledi s paličnim mešalnikom zmešaj mascarpone, kokosovo mleko in eritritol. Nato vmešaj še ohlajeno kavo.
2. Kremi dodaj rum in stevijo. Ponovno zmešaj s paličnim mešalnikom.
3. Modelčke za sladoledne lučke napolni s kremo, vstavi lesene palčke (če palčke niso dodane modelčkom).
4. Postavi v zamrzovalnik za 3-4 ure.
5. Pripravi čokoladni preliv: v posodici zmešaj kakav in eritritol, nato pa jima dodaj stopljeno kokosovo olje. Dobro premešaj in ohladi na sobno temperaturo. Preliv prelij v ožjo in višjo posodico, da boš sladoledne lučke lažje pomakala v preliv.
6. Vzemi sladoledne lučke iz modelčkov in jih pomoči v čokolado še preden se začnejo tajati.
7. Uživaj takoj ali pa postavi nazaj v zamrzovalnik.
Poskusi tudi zamrznjen tiramisu brez mleka in piškotov ter presni in veganski tiramisu!