Poletni recept: Solata z melono, paradižnikom in kumaro
Poletna, zdrava, lahka, sladko-kisla, osvežujoča in enostavna!
Prišel je ta čas, ko najraje ne bi vklapljali štedilnika in pečice. Ko je zunaj 30 in več stopinj, nam običajno diši le lahka hrana, kakršna je na primer solata. Če si se že malo naveličala solate iz kumar in paradižnika, potem tej klasični kombinaciji preprosto le dodaj melono in presenečena boš, kako popolno se ujamejo okusi. Za osvežilno, poletno solato bogato z vlakninami potrebuješ le 11 sestavin!
Solata z melono, paradižnikom in kumaro
Sestavine:
- 3 zvrhane skodelice narezane ali izdolbljenih kroglic melone
- 1/2 skodelice na tanke rezine narezane kumare
- 1/2 skodelice češnjevih paradižnikov; razpolovljenih
- 1/4 skodelice na tanke rezine narezane vijolične čebule
- 2 jedilni žlici sveže mete
- 1 jedilna žlica avokadovega ali olivnega olja
- 2 čajni žlički jabolčnega kisa
- 1 ščep soli
- ščepec popra
- Za preliv: 3 jedilne žlice limetinega soka, 1 jedilna žlica javorjevega sirupa, ščep soli, 1 jedilna žlica avokadovega ali olivnega olja
Priprava:
1. V manjši posodi zmešaj kumare, paradižnik in čebulo, prelij z olivnim oljem in jabolčnim kisom ter popopraj in posoli. Premešaj in prilagodi svojemu okusu. Postavi v hladilnik.
2. Naredi preliv: Z manjšo metlico zmešaj limetin sok, javorjev sirup in sol. Nato med konstantnim mešanjem počasi dolivaj olivno olje. Poskusi in prilagodi svojemu okusu. Postavi na stran.
3. V veliko servirno skledo stresi melono in jo prelij s prelivom. Previdno premešaj. Nato ji dodaj kumarično-paradižnikovo solato in nežno premešaj ter okrasi z meto.
4. Postrezi.
5. Solato je najbolje uživati svežo, lahko pa jo hraniš v hladilniku do 3 dni.