Domov » Lepota & zdravje » Potencialno nevarne sestavine v kozmetičnih izdelkih

Potencialno nevarne sestavine v kozmetičnih izdelkih

Lepota & zdravjeNega
Potencialno nevarne sestavine v kozmetičnih izdelkih
📷 RawPixel

Na svoje lepotne izdelke se zanašamo v prepričanju, da nas naredijo lepše in se zaradi tega tudi bolje počutimo v svoji koži. Na veke nanašamo živahna senčila, na obraz prestižne kreme in se brez kakršnegakoli pomisleka veselo špricamo s parfumi. Na našo žalost pa obstajajo tudi precej škodljive sestavine, ki jih lahko dodajajo v izdelke brez kakršnegakoli opozorila na embalaži. Tem sedmim sestavinam se izogibaj v čim večjem loku, v nadaljevanju pa izveš tudi, zakaj so škodljive zate.

Sicer ni nikjer nobenih dokazov, da boš zaradi uporabe izdelkov s temi sestavinami zagotovo imela zdravstvene težave, ti pa lahko zagotavljamo, da si ne boš naredila nobene škode, če boš postala bolj pozorna na sledeče sestavine v lepotnih izdelkih.

Parabeni
Povedano preprosto, parabeni so konzervansi. Najdemo jih v številnih izdelkih za nego in ličenje, v katerih je njihova naloga, da zavirajo rast plesni in bakterij. Super, a ne? Pa ni. Slaba novica je ta, da parabeni posnemajo estrogen v telesu in jih lahko najdemo v vseh tumorjih raka dojke. Če želiš ugotoviti, ali izdelek vsebuje parabene, išči med sestavinami sledeče: butylparaben, methylparaben in propylparaben.

Sulfati
Sulfati so tisto, kar povzroča, da se šamponi, geli za tuširanje in čistila penijo. Povezujejo jih z rakom, nevrotoksičnostjo, draženjem kože in endokrinimi motnjami. Med sestavinami jih najpogosteje najdeš pod imenom sodium lauryl sulfate.

Hidrokinon
Ta močna sestavina je zelo učinkovita pri posvetljevanju kožne pigmentacije, odpravljanju melazme in brazgotin. Je pa to v Evropi prepovedana sestavina in nikakor je ne smejo uporabljati nosečnice in doječe matere. Je potencialno rakotvorna, če jo zaužijemo oralno v večjih količinah pa je hydroquinone tudi toksičen. Odlična in varna zamenjava sta vitamin C in kojična kislina.

Ftalati
Pravijo jim tudi mehčala, saj se ftalati uporabljajo v kozmetičnih izdelkih, parfumih in lakih za nohte za boljšo mazljivost in vzdržljivost. Povezujejo pa jih tako s hormonskimi motnjami, kot tudi s prirojenimi okvarami, astmo, nevrološkimi težavami pri novorojenčkih, težavami s plodnostjo in debelostjo.

Mineralno olje
Izhaja iz nafte in je zelo komedogeno, kar pomeni, da boš zaradi njega zelo verjetno doživela velik izbruh mozoljev. Ker zelo maši pore, je nastanek aken in ogrcev skorajda neizogiben. Prav tako je negativno povezan s hormonskimi in plodnimi težavami. Izogibaj se izdelkom, ki med sestavinami vsebujejo mineral oil, liquid petroleum ali paraffin oil.

Sintetična barvila
Čeprav naredijo sintetična barvila naše kozmetične izdelke in barve za lase živahne in lepe, pa potencialno tudi povzročajo raka. Barvila so pridobljena iz premogovega katrana in so običajno označena s črko E, tej pa sledi določena številka. Namesto teh raje izbiraj izdelke z naravnimi, mineralnimi barvili, kot so mica pigment, titanium dioxide, oxides, iron in tin oxide, carmine in ultramarines.

Sintetične dišave
Pogosto imenovane parfumi, sintetične dišave izvirajo iz naftnih derivatov in so povezane z motnjami endokrinega sistema, težavami s plodnostjo, diabetesom, debelostjo in rakom dojk in jeter. Vsebujejo že prej omenjene ftalate in poleg vseh strašnih simptomov pa lahko povzročajo tudi slabosti, razdražljivost in glavobole. Nikakor pa se ti zaradi tega ni potrebno odreči vsem slastnim dišavam, pomembno je le to, da med sestavinami iščeš dišave, ki temeljijo na rastlinski osnovi, kot so recimo eterična olja.