Pozor, kar ješ kot otrok dolgoročno vpliva na tvoje zdravje!

Nedavna študija je pokazala, da ima vrsta hrane, ki jo uživamo v otroštvu, vse življenje vpliv na naš mikrobiom. Če otrok zaužije veliko maščob in sladkorja, lahko to doživljenjsko spremeni njegov mikrobiom, četudi se pozneje začne prehranjevati bolj zdravo.

Nova študija raziskovalcev na UC Riverside je pokazala znatno zmanjšanje skupnega števila in raznolikosti črevesnih bakterij pri odraslih miših, ki so se kot mladički hranili z nezdravo prehrano.

“Preučevali smo miši, toda učinek, ki smo ga opazili, je enak otrokom, ki imajo zahodnjaško prehrano z veliko maščob in sladkorja, črevesni mikrobiom pa je še vedno prizadet do šest let po puberteti,” je pojasnil evolucijski fiziolog Theodore Garland z UCR-ja.

Članek, ki opisuje študijo, je bil nedavno objavljen v Journal of Experimental Biology.

Mikrobiom se nanaša na vse bakterije, pa tudi na glive, parazite in viruse, ki živijo na in v človeku ali živali. Večino teh mikroorganizmov najdemo v črevesju, večina pa je koristnih, saj spodbujajo imunski sistem, razgrajujejo hrano in pomagajo sintetizirati ključne vitamine.

V zdravem telesu obstaja ravnovesje patogenih in koristnih organizmov. Če pa se ravnovesje poruši bodisi z uporabo antibiotikov, bolezni bodisi z nezdravo prehrano, lahko telo postane dovzetno za bolezni.

V tej študiji je Garlandova ekipa iskala vplive na mikrobiom, potem ko je miši razdelila v štiri skupine: polovica je bila hranjena s standardno, “zdravo” prehrano, polovica pa z manj zdravo “zahodno” prehrano, polovica je imela dostop do tekaškega kolesa za vadbo, polovica pa ne.

Po treh tednih, preživetih na teh dietah, so bile vse miši vrnjene na običajno prehrano in brez gibanja, kar je običajno način, kako miši preživljajo čas v laboratoriju. Na 14-tedenski meji je ekipa preučila raznolikost in številčnost bakterij v živalih.

Ugotovili so, da se je pri zahodnjaški dieti znatno zmanjšala količina bakterij, kot so muribaculum intestinale. Ta vrsta bakterij sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov.

Analiza je pokazala tudi, da so črevesne bakterije občutljive na količino vadbe miši. Število bakterij muribaculum se je povečalo pri miših, ki so dobivale običajno prehrano, ki so imele dostop do tekaškega kolesa, in pri miših, ki so imele visokomaščobno prehrano, ne glede na to, ali so telovadile ali ne.

Raziskovalci verjamejo, da bi ta vrsta bakterij in njena družina bakterij lahko vplivale na količino energije, ki jo ima njihov gostitelj. Nadaljujejo se raziskave drugih funkcij, ki jih ima ta vrsta bakterij.

Drug pomemben učinek je bil porast zelo podobnih vrst bakterij, ki so se obogatile po petih tednih vadbe na tekalni stezi v študiji drugih raziskovalcev, kar kaže na to, da lahko samo vadba poveča njihovo prisotnost.

Na splošno so raziskovalci UCR-ja ugotovili, da je zahodnjaška dieta v zgodnjem življenju imela dolgoročnejše učinke na mikrobiom kot vadba v otroštvu.

“Niste samo to, kar jeste, ampak kar ste jedli kot otrok!” je še zaključil Theodore.