Pozor! Prekrižane noge lahko škodujejo tvojemu zdravju

Prekrižane noge med sedenjem veljajo za damski način sedenja. Ne glede na to, kaj imaš oblečeno, ženske v javnosti pogosto kar avtomatično prekrižajo noge, ko se usedejo. Tiste, ki pa jih ne, pa so pogosto označene za neženstvene.

Na žalost so moški tisti, ki narekujejo, kaj se šteje za ženstveno, ne da bi dejansko vedeli veliko o ženskah ali njihovem telesu. In čeprav prekrižane noge izgledajo lepo, pa niti približno ni to zdrav način sedenja, saj lahko dejansko oslabi tvoje medenično dno.

Sedenje s prekrižanimi nogami lahko vpliva na tvoje zdravje

Prekrižanje nog je tako normalno in nezavedno dejanje, da se ti morda sploh ne zdi, da bi ti lahko škodovalo, ampak lahko. Sedenje s prekrižanimi nogami povzroči torzijo ali poševno vlečenje v medenici.

Sčasoma, ker je vse v telesu med seboj povezano, lahko nenehno prekrižane noge med sedenjem vplivajo na tvoje zdravje. Vlečenje, ki se pojavi, ko sediš s prekrižanimi nogami, preprečuje, da bi mišice medeničnega dna pravilno delovale, kot bi v anatomsko primernejšem sedečem položaju z obema stopaloma na tleh. To lahko povzroči različne težave – najpogostejše so težave z delovanjem mehurja in črevesja.

Kako sedeti bolje, ne lepše

@sit90withkathy Replying to @roorooroo yes they do! even if you feel comfortable when crossing your legs, I do not recommend it doing it too often. have a great day!🥳 #sittingposture #legcrossing ♬ original sound – Kathy | Effortless Posture

Predolgo sedenje na splošno lahko škoduje tvojemu zdravju, zato poskrbi, da boš vsake toliko časa vstala in se malo razgibala. Čeprav je morda udobno, se izogibaj dolgotrajnemu sedenju s prekrižanimi nogami. Prekrižanje nog lahko vpliva tudi na tvojo splošno držo, ker v tem položaju verjetno pogosteje upogneš hrbtenico. Slaba drža telesa lahko vpliva celo na tvojo kožo, tega pa si zagotovo ne želiš.

Če si navajena vedno prekrižati noge, ko se usedeš, je ena rešitev za bolj damsko sedenje tudi ta, da namesto nog prekrižaš le gležnje. To ohranja tvoje boke v bolj nevtralni liniji in proizvaja manj poševne sile na medenico.