Kako lahko nočni spanec prepreči izpadanje tvojih las

Spanje je nujno potrebno za zdravo telo in duha. Standardnih osem ur spanja ti lahko prinese veliko koristi. Na primer, krepi tvoj imunski sistem in omogoča lažji boj proti okužbam. Spanje bo tudi izboljšalo tvoje razpoloženje in pomagalo, da se počutiš manj razdražljivo. Lahko celo prepreči previsok krvni sladkor ter ohranja tvoje srce zdravo.

A to še ni vse. Kvaliteten nočni počitek lahko pomaga tudi pri rasti las. Izpadanje las je povsem normalna stvar – dejansko se dogaja vsakomur, vsak dan. Če pa opaziš, da ti lasje izpadajo hitreje kot običajno, je to lahko povezano s stresom. Veliko spanja lahko pomaga v boju proti stresu in izpadanju las, ki ga doživljaš, vse to pa zaradi hormona, ki nadzoruje tvoj cikel spanja: melatonin.

Melatonin tvoje telo sicer proizvaja naravno, vendar ga lahko po potrebi naneseš tudi neposredno na lasišče, da spodbudiš rast las.

Kako spanje in melatonin naredita lase zdrave

Melatonin ne nadzira le cirkadiani ritem, ampak naj bi imel tudi pomembno vlogo pri rasti las, saj lasni mešički vsebujejo receptorje posebej za melatonin, so ugotovili na dermatološki kliniki v Birminghamu. Obstajajo tri faze cikla rasti las: anagena faza, katagena faza in telogena faza. Hormonske spremembe so eden od glavnih razlogov za izpadanje las in če ponoči ne spiš dovolj, lahko hormonske spremembe, ki jih pomanjkanje spanja povzroči v telesu, preklopijo lasne mešičke v telogensko fazo. Telogena faza pa je, ko lasje izpadajo.

Glede na študijo iz leta 2012, objavljeno v International Journal of Trichology, lahko topikalni melatonin, ko ga nanesemo na lasišče, pomaga spodbuditi rast las in podaljša anageno stopnjo – faza, ko lasje rastejo. Če dovolj spimo, lahko to tudi prepreči, da bi lasje postali preveč mastni, saj stres in pomanjkanje spanja povečata hormon kortizol, kar posledično povzroči mastenje lase. Več spanja pomeni več melatonina in manj kortizola, zaradi česar bodo lasje izgledali najlepši in bodo lepo rastli.

Kako lahko nočni spanec prepreči izpadanje tvojih las - Modna.si
Kako lahko nočni spanec prepreči izpadanje tvojih las (Foto: Racool_studio / Freepik)

Kako zagotoviti kvaliteten spanec

Vsak dan se je dobro zbuditi in zaspati ob istem času, če je to le mogoče. To pomaga tvojemu z melatoninom nadzorovanemu cirkadianemu ritmu, ki pomaga uravnavati proces rasti las. Prav tako bi morala biti spalnica temna in hladna – okoli 18°C.

S pospeševanjem rasti las je povezana tudi sivka, vendar je treba njeno eterično olje pred uporabo razredčiti z navadnim oljem (olivnim, kokosovim itd.). Vitamina B in C naj bi tudi pomagala pri zdravju las, zato, če opažaš povečano izpadanje las, razmisli o tem, da bi ju dodala v svojo prehrano.