Domov » Lepota & zdravje » Pozor! Prenehaj uničevati povrhnjico kože

Pozor! Prenehaj uničevati povrhnjico kože

Lepota & zdravjeNega
Pozor! Prenehaj uničevati povrhnjico kože
📷 Profimedia

Ne glede na to, ali imaš luskasto kožo, fine linije ali pa navidez pusto kožo, za vse te težave se običajno priporoča piling. Le kdo si ne želi odstraniti odmrlih kožnih celic s povrhnjice ter razkriti mehko, sijočo kožo? Ampak previdno: v želji po tistem sijaju, lahko nevede poškoduješ svojo kožno pregrado.

Kožna pregrada je najbolj zunanji sloj kožnih celic in lipidov, ki so odgovorni za ohranjanje hidracije, mehkobe in čvrstosti kože. Čeprav je kožna pregrada vsekakor vključena v preprečevanje gub in suhosti, je tudi prva zaščita kože pred škodljivimi kemikalijami, dražilnimi snovmi iz okolja in mikrobi. Torej je zelo pomemben del.

Vendar pa prepogost piling ali uporaba preveč agresivnih luščilcev lahko povzroči več škode kot koristi. Simptomi razdražene kožne pregrade pa lahko povzročajo iste težave (to so luske in izsušenost), kakršnih si se prvotno poskušala znebiti.

In na kaj bi morala biti pozorna? Pekoča in pordela koža. Kislinski izdelki po nanosu resda zaskelijo za nekaj sekund, vendar pa sta trajajoče skelenje in pordela koža znak razdraženosti in vnetij. V tem primeru bi morala nemudoma zmanjšati uporabo škodljivih izdelkov oziroma jih popolnoma prenehati uporabljati za toliko časa, dokler se kožna pregrada popolnoma ne zaceli. Izdelki, ki jih postavi do nadaljnjega v kot so mehanični pilingi z zrnci, kislinski toniki in serumi ter agresivna čistila, ki odstranjujejo naravna olja s kože.

Ta čas pa posezi po izdelkih, ki negujejo in vlažijo tvojo kožo: bogata olja, kremna čistila, vlažilne kreme itd.