Domov » Moda & stil » Pozor! Tega nikoli ne naredi med shranjevanjem poletnih oblačil

Pozor! Tega nikoli ne naredi med shranjevanjem poletnih oblačil

Moda & stil
Pozor! Tega nikoli ne naredi med shranjevanjem poletnih oblačil
📷 Envato Elements

Prišel je ta čas, ko moraš pospraviti vsa poletna oblačila. Večina med nami oblačila le zloži in pospravi v škatlo, ki jo potisne v zadnji kot omare. Pa si vedela, da lahko oblačila uničiš tudi z neprimernim shranjevanjem? Še preden škatle potisneš v kot, se prepričaj, da nisi naredila kakšne kritične napake.

Si vsa oblačila očistila, preden si jih pospravila? Zelo pomembno je, da oblačila opereš ali jih odneseš v čistilnico na suho čiščenje, preden jih zapakiraš do naslednjega leta. Maščobe v koži, ki se zadržijo v tkanini, privlačijo molje in povzročajo neprijetne vonje, če jih ne odstranimo pred shranjevanjem. Imej v mislih, da se v poletnih oblačilih veliko potiš in jih nikakor ne želiš shraniti, če niso bila prej očiščena. Poleg tega pa bo tudi kakršnekoli madeže povsem nemogoče odstraniti čez nekaj mesecev, ko bo zopet prišel čas za poletna oblačila.

Sledi še nekaj ostalih napak, ki se jim izogibaj med shranjevanjem sezonskih oblačil:

  • Oblačil nikoli ne shranjuj v plastične vreče, saj zadržujejo vlago, kar lahko povzroči plesen. Kot alternativo raje uporabi vreče iz bombaža.
  • Ni vsak prostor primeren za shranjevanje oblačil. Izogibaj se visokim temperaturam, saj lahko vročina poškoduje vlakna.
  • Prva tako se izogibaj shranjevanju oblačil na direktni sončni svetlobi, saj lahko povzroči bledenje barve na oblačilih.
  • Nikoli ne uporabi kartonastih škatel za shranjevanje oblačil. Kartonaste škatle so kiselkaste, lepilo, ki ga vsebujejo pa privlači škodljivce in insekte. Veliko boljša izbira so plastične škatle za shranjevanje.
  • Tako kot velja za oblačila, je enako pomembno očistiti tudi čevlje, preden jih shraniš do naslednjega leta, da preprečiš neprijetne vonjave.
  • In nenazadnje, nikar samo ne vrzi oblačil v vrečo ali škatlo. Vzemi si nekaj minut in oblačila lepo zloži, saj bodo zaradi tega precej manj zmečkana in raztegnjena.