Pozor! Teh 7 živil znižuje tvoj libido

Ste izgubili svoj libido? Trpljenje za pomanjkanjem spolne sle je lahko zelo neprijetno. Libido je zelo občutljiva stvar, ki ga lahko ubije že običajen vsakdanji stres. Toda, če pustimo utrujenost ter služben in domači stres ob strani, obstajajo še nekateri drugi krivci, ki bi lahko nezavedno ubijali tvoj spolni nagon. Od uživanja sira do pitja gin&tonika, spoznaj sedem presenetljivih živil, ki lahko v trenutku ubijejo iskrico v postelji.

1. Sir
Slaba novica za ljubitelje sira – uživanje kremastega kamamber-ja ali oreškastega čedar-ja lahko zniža raven testosterona tako pri ženskah kot pri moških, ta pa je ključnega pomena, ko si želimo večji libido. Sir vsebuje encim aromataza, ki pretvarja testosteron v estrogen, zaradi česar so morda posteljne aktivnosti pri vama v zadnjem času bolj redke. Tudi ostali mlečni izdelki lahko vplivajo na to, zato bi se bilo morda pametno vzdržati tudi uživanja mleka in jogurta, če imaš težave z nizkim libidom.

2. Gin & tonik
Tale pijača sicer ni nevarna za ženske, vendar pa sestavina kinin, ki je prisotna v toniku, znižuje raven testosterona pri moških, kar pa negativno vpliva na raven libida.

3. Sladke pijače z mehurčki
Dietne gazirane pijače vsebujejo umetna sladila in najpogosteje je to žal aspartam – kemikalija, ki vpliva na raven serotonina. Ko si želimo povečati spolno slo, potrebujemo kar se da največ serotonina v telesu, zato poskusi zmanjšati uživanje takih pijač, če si želiš vzpodbuditi svoj libido.

4. Sojini izdelki
Čeprav so izdelki na osnovi soje zdrava alternativa mlečnim izdelkom, pa raziskave kažejo, da soja ne znižuje samo ravni testosterona in libida, ampak je lahko tudi krivec za erektilno disfunkcijo. Torej, moški, če uživate sojine izdelke, poskusite le-te uživati čim bolj poredko. Verjetno si nihče od vaju ne želi neprijetnih presenečenj v postelji, kajne?

5. Pokovka iz mikrovalovne
Stiskanje na kavču pred televizorjem z veliko skledo pokovke se morda zdi kot popoln uvod v strastno noč, vendar pa je pokovka iz mikrovalovne pečice pravzaprav takojšnji morilec razpoloženja, še zlasti pri moških. Vrečke za pripravo pokovke v mikrovalovni pečici vsebujejo perflourooktansko kislino, ki lahko bistveno zmanjša število spermijev, kar pa vpliva na plodnost. Kemikalije, ki se nahajajo na notranji oblogi vrečke, pa lahko zmanjšajo tudi spolno slo. Pokovko zato vedno raje pripravljaj na štedilniku z malo kokosovega olja in himalajsko soljo. Ne samo, da bo precej bolj okusna, tudi veliko bolj zdrava bo.

6. Kontracepcijske tabletke
En od najhujših ubijalcev libida pri ženskah so kontracepcijske tabletke. Umetno povečanje hormonov lahko katastrofalno vpliva na spolni nagon, v nekaterih primerih pa gre lahko celo tako daleč, da je ženskam že sama misel na spolnost izjemno neprijetna. Nekatere raziskave so tudi pokazale, da se ženske, ki jemljejo kontracepcijske tabletke, težje vzburijo med spolnim odnosom, prav tako pa je tudi njihova želja po spolnosti bistveno nižja, kot je bila pred jemanjem tabletk.
Če meniš, da so za tvoj nizek libido krive prav kontracepcijske tabletke, potem bi bilo morda pametno oditi čim prej do svoje ginekologinje, ki ti predpiše drugo vrsto tabletk ali pa drugo obliko zaščite.

7. Ocvrta hrana
Še en razlog, da odmisliš hamburgerje in pomfri – ocvrta, mastna hrana je eden od večjih krivcev, ko gre za nizek libido. Transmaščobe, ki jih najdemo v mastni, ocvrti hrani drastično zmanjšajo tako ženski kot moški spolni nagon, prav tako pa tudi negativno vplivajo na žensko in moško plodnost.