Prepreči glivično okužbo s temi presenetljivimi in učinkovitimi načini

S precejšnjo gotovostjo lahko rečemo, da je skoraj vsako žensko vsaj enkrat v življenju doletela glivična okužba. In čeprav ni nobenega zagotovila, da ne boš ponovno dobila glivične okužbe spolovila, pa obstaja kar nekaj učinkovitih načinov, kako jo preprečiti. Od metod odobrenih s strani zdravnikov do metod, ki jih je uporabljala že tvoja babica. To so načini, s katerimi se lahko izogneš ponovnim glivičnim okužbam.

Uživaj manj sladkorja

Dejstvo: kvasovke se prehranjujejo s sladkorjem. Glukoza v tem živilu spodbuja rast kvasovk in pripomore k temu, da se obdržijo na vaginalnih celicah. Zato omeji uživanje sladkorja in poskusi kanadsko dieto, ki priporoča uživanje manjših količin določenega sadja (kot so banane), žitaric (kot je pšenica) in sladil, ki vsebujejo večje količine sladkorja, če si nagnjena k tej okužbi.

Poskusi alkalno dieto

Sadje in zelenjava, organska soja in tofu in nekateri oreščki, semena in stročnice, ki so alkalna in zato pomagajo uravnotežiti tvoj notranji pH. Jogurt in ostala probiotična živila, kot so kislo zelje in kimchi prav tako urejajo dobre bakterije, ki se bojujejo proti razraščanju kandide. Vsa ta živila vsebujejo žive bakterije lactobacillus acidophilus, naravne “prijazne” bakterije, ki lahko pomagajo preprečevati glivična vnetja.

Prepotena oblačila po vadbi čim prej sleci

Vsakršno vlažno okolje je idealno mesto za razraščanje kvasovk. Dlje časa kot sediš v prepotenih oblačilih, večja je verjetnost, da nudiš idealno okolje tem neželenim “prijateljem”. Zato se po vadbi takoj sleci, stuširaj in z brisačo osuši.

Nosi ustrezno spodnje perilo

Ne pravimo, da bi morala nositi perilo, kot ga je nosila tvoja babica, vendar pa izbiraj spodnje hlačke, ki so podložene z bombažem, ki absorbira vlago veliko bolje kot sintetični materiali in bo zaradi tega področje tam spodaj precej bolj suho. Izogibaj se tudi dolgotrajnemu nošenju dnevnih vložkov in dvakrat premisli preden si oblečeš tangice – lahko povzročijo mikroskopsko majhne ranice, ki so odlično izhodišče za okužbo.

Zmanjšaj raven stresa

Ne slišimo prvič za to, da je stres krivec za marsikatero težavo. Če si vzameš čas za počitek, s tem pomagaš telesu ohranjati imunski sistem v tip-top formi in preprečuješ okužbe vseh vrst, vključno z vaginalno glivično okužbo.

Izogibaj se odišavljenim tamponom

Ne, niti pomisli ne nanje. Odišavljeni tamponi vsebujejo kemikalije in parfume, ki porušijo naravno ravnovesje dobrih bakterij in drugih mikroorganizmov. Zato raje uporabljaj tampone, ki so neodišavljeni in iz organskih materialov, če se želiš čim bolj izogniti glivičnim vnetjem spolovila.

Zagotovi si več spanja

Tvoje telo potrebuje miren spanec, da lahko opravlja svoje naloge. 8-urno trdno spanje lahko pomaga ohraniti stabilno raven kislosti nožnice, kar učinkovito preprečuje vaginalne okužbe. Zdaj pa pojdi malo zadremati – to je za tvoje zdravje!