fbpx

5 načinov, kako se samozavestno (ampak prijazno) postaviš sama zase

Si želiš italijansko hrano, ampak si se vseeno strinjala, da greste na hamburger? Sovražiš grozljivke, ampak si kljub temu v kinu preživela dve srhljivi uri? Si sprejela dva velika projekta, čeprav si vedela, da to ni najboljša poteza, ampak se enostavno nisi želela soočiti s posledicami zavrnitve? Prišel je čas, da se samozavestno postaviš sama zase in se pri tem ne počutiš krivo.

5 načinov, kako se samozavestno (ampak prijazno) postaviš sama zase
(Getty Images)

Daj si čas, da dejansko razmisliš o svojem odgovoru
Ali ti vprašanje postavlja tvoja tašča, otrok ali pa sodelavka, nikar ne čuti potrebe, da moraš odgovoriti še isto sekundo. Preprost “moram malo razmisliti o tem” položi vso pogajalsko moč v tvoje roke.

Bodi preprosta
Tudi, če se ti zdi, da vsaka tvoja mišica na obrazu kaže na to, kaj si misliš o zrezku na krožniku (očitno je preveč zapečen), niso vsi ljudje okoli tebe sposobni razbrati tvojih občutkov in misli. Če bne boš nikoli spregovorila o svojih mislih, bo to navzven izpadlo kot pasivno-agresivno in konec koncev si za preprečen zrezek sama plačala 30€.

5 načinov, kako se samozavestno (ampak prijazno) postaviš sama zase
(Getty Images)

Zastavi tisto vprašanje, tudi če se ti morda zdi neumno
Bodimo iskreni: V večini primerov je tako, da če se je tebi v glavi porodilo določeno vprašanje se zagotovo o isti stvari sprašuje še vsaj eden. Če zatiraš vsa vprašanja in pomisleke, bodo slej ko prej enkrat v prihodnosti vsi naenkrat privreli na plano.

Če se z nečim ne strinjaš, spregovori o tem in pojasni zakaj
100-odstotno je OK, če imaš kdaj drugačno mnenje kot vsi ostali v sobi. Samo podpri ga z obrazložitvijo, da ne bo izgledalo, kot da nasprotuješ kar tako. Poleg tega pa bodo ljudje seznanjeni tudi s tvojo perspektivo.

Prakticiraj biti odločna v manj pomembnih situacijah
Ko te frizer vpraša “ali je temperatura vode ok?”, bodi iskrena z odgovorom. Ali ko barman v tvojo pijačo doda sirup, čeprav si ga prosila da ne, saj se izogibaš sladkorju, mu to tudi takoj povej. Če se boš v takih manjših situacijah postavila sama zase, boš čez čas postala veliko bolj samozavestna glede odločitev pred svojim šefom.

0 Comment

Leave a comment