Preprosto in zdravo: Crème brûlée iz banane
Ta slavna sladica, ki se je večina kar s težavo loti pripravljati, je zdaj doživela zdravo in smešno preprosto nadgradnjo. Uspeh današnjega crème brûlée-ja je v celoti odvisen od zrele banane (s samo nekaj rjavimi pikicami na olupku). Vendar pozor, če bo banana prezrela, bo imel crème brûlée okus po bananinem pireju.
Seveda lahko preprost recept spremeniš tudi v ‘fancy’ različico, s tem da bananam dodaš kokosovo mleko, avokado, morda tofu, ampak današnji recept je namenjen tistim, ki ne želijo kompliciranja oziroma nimajo velike shrambe.
Crème brûlée iz banane
Sestavine (za 1 osebo):
- 1 zrela (ne prezrela!) banana
- 1 jedilna žlica mleka (sojino, kokosovo, mandljevo, ovseno…)
- 1/4 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- 1/2 čajne žličke kokosovega sladkorja (ali sladila po želji)
Priprava:
1. V multipraktik ali blender stresi na kose narezano banano, ji dodaj sojino mleko in vanilijo ter zmiksaj do gladkega. Morda boš morala vmes malo postrgati stranice.
2. Zmes prelij v manjše ramekine in po vrhu potresi kokosov sladkor.
3. Ramekine postavi v pečici na najvišji nivo in jih peci na visoki temperaturi (okoli 200°C) približno 3 minute oziroma dokler ni površina lepo rjavo zapečena.
4. Vzemi iz pečice in počakaj, da se malo ohladi, nato pa uživaj v zdravem in slastnem desertu.