Presna banana split zmrzlina

Katera je bila tvoja najljubša sladoledna sladica v otroštvu? Večina na to vprašanje odgovori banana split, zato ti danes predstavljamo veganski in presni recept za banana split zmrzlino. Ta sladica je kremasta, hrustljava, sladka, osvežujoča, skratka vse, kar si človek lahko želi od sladice.

Presna banana split zmrzlina

Sestavine:
Zdrobljenec iz kakavovih zrn in mandljev:

  • 1 skodelica oluščenih mandljev
  • 1/2 skodelice razkoščičenih datljev, narezanih na majhne koščke
  • 1 žlica kakavovih zrn
  • 2 čajni žlički čstega ekstrakta vanilije
  • 1/8 žajne žličke himalajske ali morske soli

Bananina krema:

  • 1 skodelica indijskih oreščkov
  • 1 1/2 srednje zrela banana, olupljena in narezana na male koščke
  • 1 žlica tekočega sladila (datljeva pasta, javorjev sirup, kokosov nektar, stevia, agavin sirup,…)
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 čajna žlička čistega ekstrakta vanilije

Okras:

  • bananine rezine
  • goji jagode
  • kakavova zrna ali čokoladni čips

Priprava:
Zdrobljenec iz kakavovih zrn in mandljev:
V sekljalniku z rezilom S dobro zmelji mandlje. Nato dodaj datlje in melji dokler ne nastane gosta pasta. Na koncu dodaj še kakavova zrna, ekstrakr vanilije in sol ter za nekaj sekund vključi seskljalnik, samo toliko, da se sestavine premešajo. Maso prestavi v skledo in se loti bananine kreme.

Bananina krema:
Stresi indijske oreščke v sekljalnik in jih zelo dobro zmelji. V indijsko moko v sekljalniku dodaj banano, sladilo, limonin sok in vanilijev ekstrakt. Mešaj dokler ni zmes popolnoma gladka.

Sestavljanje banana splita
V kozarec ali skledico daj nekaj zdrobljenca iz kakavovih zrn in mandljev. Čez položi veliko žlico bananine kreme. Dodaj rezine banan (ali katerokoli drugo sveže ali suho sadje). Zopet prelij z veliko žlico bananine kreme in potresi malo zdrobljenca iz kakavovih zrn in mandljev. Sladico okrasi z goji jagodami in kakavovimi zrni ali presnim kakavovim čipsom.
Banana split položi za pol ure v hladilnik ali za 10 minut v zmrzovalnik, da se malo ohladi. Ali pa kar takoj zgrabi žlico in zajami to slastno sladico! 😉