DIY: Naredi si vitamin C tonik

Ta super preprosta receptura za tonik je zelo učinkovita pri odstranjevanju brazgotin od aken in poškodb kože zaradi sonca. Priprava tonika je resnično preprosta, rezultati pa so vidni skoraj takoj! Koža bo mehkejša, polt bolj enakomerna, brazgotine bodo postopoma zbledele in celotni videz obraza bo svež, sijoč in spočit.

Vitamin C je eden izmed najbolj učinkovitih sestavin, ki se bojujejo proti znakom staranja, zahvaljujoč svoji sposobnosti, da spodbuja tvorjenje kolagena. Če sama izdeluješ vitamin C tonik, je ta veliko bolj učinkovit, kot če ga kupiš v trgovini. Te zanima zakaj? Vitamin C je najboljša sestavina za stimulacijo kolagena in različne študije, kot sta ta in ta, kažejo na njegovo učinkovitost. Največji problem pa je ta, da je vitamin C zelo neobstojna sestavina in se njegova učinkovitost v kremah, tonikih, serumih in drugih negovalnih izdelkih zelo hitro zmanjšuje. Na kratko, zelo hitro oksidira, zlasti na zraku in svetlobi in zato postane neučinkovit.

Zaradi nestabilne narave vitamina C, se ga kozmetična podjetja izogibajo in namesto njega raje uporabijo vitamin E, vitamin A (retinoidi) ali druge znanstveno dokazane sestavine proti staranju, ki so ne samo dražje ampak večinoma tudi manj učinkovite. Obstaja peščica podjetij, ki so razvila recepte za boljšo stabilizacijo vitamina C, vendar ko potegnemo črto, so ti proizvodi zaradi tega tudi precej dražji, kot če bi jih naredili sami. In ne samo to, pri DIY (naredi si sama) projektu imamo tudi večji nadzor nad samo koncentracijo vitamina C.
Vendar pozor, vitamin C je kislina in kožo je treba navaditi nanjo, zato je treba začeti z manjšimi koncentracijami in nato povečevati njegov procent v izdelku. V nasprotnem primeru, če začnemo s previsokim odstotkom kislin, lahko pride do razdražene kože. Vendar brez skrbi, kožo je zelo preprosto navaditi na vitamin C.

Danes ti predstavljamo recept, ki vsebuje 5% vitamina C in to je tudi procent, s katerim je najbolje začeti. Zraven bomo pripisali tudi recepte, ki vsebujejo enake sestavine, procentualni delež vitamina C pa se bo večal: 10%, 15% in 20%. Pri vsakem procentualnem deležu vztrajamo z uporabo vsaj 2 do 3 tedne preden preidemo na večjega. Če opaziš kakršnokoli zbadanje, pikanje ali druge stranske učinke, se preprosto vrni nazaj na nižji procent in ga uporabljaj še kakšen teden. Ko enkrat dosežemo 20% koncentracijo vitamina C, jo lahko uporabljamo do konca svojih čudovitih dni.

DIY: Vitamin C tonik

Potrebuješ:

 • vitamin C v prahu
 • 1 čajno žličko ali vrečko zelenega čaja
 • 2,5 dcl destilirane vode
 • merilne žlice
 • stekleno paličico ali žlico za mešanje
 • skledico
 • temno stekleničko
 • bombažne vate za nanos tonika na kožo

Postopek:

1. V mikrovalovni pečici segrej skodelico destilirane vode (približno 2,5 dcl), kot za pripravo običajnega čaja. Moč mikrovalovnih pečic se razlikuje, zato je čas gretja različen (za začetek probaj z 1 minuto in 30 sekund). Paziti je treba samo na to, da voda ne zavre.

2. Vrečka čaja naj se namaka v vodi 3 do 4 minute. Če običajno kupuješ zeleni čaj, ki ima dodane tudi druge sestavine, kot so npr. mate čaj, limonina trava, naj te nič ne skrbi, tudi tak je popolnoma dober za pripravo tonika.
3. Po pretečenem času vzemi vrečko iz čaja in postavi skodelico v hladilnik, da se čaj ohladi vsaj na sobno temperaturo, saj lahko v primeru pretople tekočine uničimo učinek vitamina C. Ne pozabi, vitamin C je še bolj občutljiv kot tvoj bivši. 😉

4. Nato v skledi zmešaj 1/2 čajne žličke prahu vitamina C z 9 čajnimi žličkami ohlajenega zelenega čaja. Vitamin C v prahu se lahko kupi v Drogerie Marktu, lekarnah, na spletu,… Pozorni moramo biti samo na to, da kupimo 100% čisti vitamin C (askorbinska kislina) v prahu.

5. Mešanico mešamo s stekleno paličico ali žlico dokler se prah popolnoma ne raztopi. To običajno traja 1 do 2 minuti. Ko končaš z mešanjem boš imela popolnoma svež 5% vitamin C tonik. Ko bo tvoja koža pripravljena na višji procent vitamina C pa pri pripravi sledi spodnjim odmerkom:

 • 10%: 1 čajna žlička vitamina C v prahu + 9 čajnih žličk zelenega čaja
 • 15%: 1,5 čajne žličke vitamina C v prahu + 8,5 čajnih žličk zelenega čaja
 • 20%: 2 čajni žlički vitamina C v prahu + 8 čajnih žličk zelenega čaja

6. Na koncu pa je treba omeniti tudi uporabo dnevne kreme z zaščitnim faktorjem vsaj 30 (še raje pa SPF 50, sploh v tem letnem času, ko je sonce že bolj pogosto na vidiku), saj lahko v nasprotnem primeru zaradi uporabe kislin, pride do resnih poškodb kože. Tega pa si zagotovo nobena ne želi. 😉