fbpx

Presni in veganski burger s kruhom iz sončničnih semen

Ta recept je sestavljen iz več delov. Presni kruh iz sončničnih semen objema čičerikino pleskavico, zelenjavo in humus. Vendar pa naj te nikar ne prestrašijo vse te različne komponente! Namesto sončničnega kruha lahko uporabiš tudi že pripravljen zdrav kruh iz trgovine, kot tudi humus, ki ga najdeš v praktično že čisto vsaki živilski trgovini, za čičerikine pleskavice pa lahko uporabiš že skuhano čičeriko. Če pa si želiš malo izziva (in imaš dovolj časa) pa od začetka do konca vse pripravi sama – je zelo zabavno!

Ta jed je odlična za vse ljudi, ki niso vajeni presne ali veganske hrane, saj je že na pogled zelo privlačna, poleg tega pa tudi noro okusna. Čičerikine pleskavice in sončnični kruh lahko v neprodušno zaprti posodi hraniš v hladilniku tudi do dva tedna. Če imaš zdrave jedi vedno pri roki, jih lahko uporabiš na neskončno različnih načinov! Ko ti ni do burgerja, lahko čičerikine pleskavice ješ tudi zraven velike sklede solate ali pa sončnični kruh obložiš z rezinami avokada in kalčkov (in rezinami lososa, če nisi vegetarijanka).

Presni in veganski burger s kruhom iz sončničnih semen

Sestavine:
Za presni kruh s sončničnimi semeni:

  • 1 skodelica mletih lanenih semen
  • 1/3 skodelice celih lanenih semen
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 2 jedilni žlici drobno sesekljane zelene
  • 1 skodelica vode
  • 1/3 skodelice tamari ali sojine omake
  • 2/3 skodelice sončničnih semen
  • 1/4 skodelice črnih sezamovih semen

Za čičerikine pleskavice:

  • 4 skodelice čičerike
  • 1 srednje velik sladek krompir, narezan na kocke
  • 1 čajna žlička kumine
  • 1 čajna žlička curryja v prahu
  • 1 ščepec čilija v prahu
  • 1 cm svežega ingverja, naribanega
  • 1 jedilna žlica sesekljanega peteršilja
  • 2 jedilni žlici mletih lanenih semen
  • 1 jedilna žlica tahini omake
  • 1 jedilna žlica tamari ali sojine omake
  • sezamovo seme za ovoj

Dodatki za burger:

  • 2 lista solate
  • 1 paradižnik, narezan na tanke rezine
  • 1/4 kumare, narezana na tanke rezine
  • 1 majhno korenje, naribano
  • 1/4 zrelega avokada, narezana na rezine
  • 1 čajna žlička humusa
  • pražena sončnična semena za okras

Priprava:
Presni kruh s sončničnimi semeni:
1. Vse sestavine za kruh stresi v multipraktik in zmiksaj. Mešanica naj stoji približno 15 minut, da absorbira vodo, nato pa jo razmaži na debelino približno 1 cm po peki papirju na velikem pekaču.
2. Postavi pekač v pečico in peci oziroma suši maso 4 ure na 105°C. Po pretečenem času maso s pomočjo peki papirja obrni, papir odstrani in kruh še kakšno uro ali dve peci na isti temperaturi. Tekstura mora biti suha, vendar še vedno mehka in voljna.
3. Razreži na 10 enakih delov. Kruh lahko hraniš v neprodušni posodi v hladilniku do 2 tedna.

Čičerikine pleskavice:
1. Kuhano čičeriko in sladek krompir stresi v multipraktik in zmiksaj, vendar ne do popolnoma gladke konsistence – nekaj večjih kosov je popolnoma ok. Dodaj še ostale sestavine za pleskavice in zmiksaj do gladkega.
2. Iz mase naredi manjše pleskavice in jih položi na peki papir na režah.
3. Potrosi s sezamovimi semeni in pleskavice dehidriraj v pečici 6-8 ur na 105°C. Pleskavice nato obrni, odstrani peki papir in jih dehidriraj še 2 do 4 ure. V neprodušni posodi jih lahko hraniš v hladilniku tudi do 2 tedna.

Sestavi celotni burger:
1. Če pripravljaš presno različico burgerja, ti bo vse skupaj vzelo nekje 24 ur. Če si se odločila za zdrav kupljen kruh in popečene čičerikine pleskavice pa boš imela celotni burger narejen nekje v eni uri.
2. Ko imaš kruh in pleskavice pripravljene, nareži, sesekljaj in naribaj še vso zelenjavo.
3. Zloži hamburger: rezina kruha, list solate, rezine kumare in paradižnika, naribano korenje, pleskavica, humus, solata, kruh.