Razkošje pri pomivanju posode: Izberite najboljši pomivalni stroj za svoje potrebe

Danes si življenja več ne predstavljamo brez pomivalnega stroja in če ste ravno v nakupu novega, je prav, da si preberete nekaj ključnih karakteristik, preden se odločite za nakup pomivalnega stroja, ki vam bo služil leta.

Pomivalni stroj je postal stalnica v našem gospodinjstvu in brez njega si več ne predstavljamo, kako bi potekal naš vsakdan. Ste vedeli, da lahko z uporabo pomivalnega stroja prihranite več kot 230 ur na leto v primerjavi z ročnim pomivanjem posode? In to je zagotovo čas, ki ga marsikdo lahko izkoristi drugače, celo boljše. Pomivalni stroji omogočajo tudi večji prihranek električne energije in zagotavljajo dezinfekcijo posode in s tem večjo higieno.

Danes je na trgu pestra ponudba pomivalnih strojev, ki se razlikujejo po ceni, funkcionalnosti in življenjski dobi, zato verjamemo, da je včasih odločitev, kaj izbrati za lastne potrebe, lahko težavna. Izbira pomivalnega stroja pa ni edina nadloga, ste vedeli, da morate izbrati tudi pravilno sredstvo za pranje, ki bo ustrezalo vašemu pomivalnemu stroju? Že veste, kaj potrebujete?

Kako izberemo najboljši pomivalni stroj za lastne potrebe?

Pred nakupom pomivalnega stroja dobro premislite, kaj pravzaprav iščete in kaj vaše gospodinjstvo potrebuje. Odločita se lahko med vgradnim ali prostostoječim pomivalnim strojem. Preverite dimenzije vaše kuhinje, da boste vedeli, kakšno velikost pomivalnega stroja iskati in ne pozabite preveriti tudi velikost notranjosti pomivalnega stroja. Natančno izmerite predvideno površino in se pri prodajalcu pozanimajte o natančni višini obravnavanega modela. Če vaše gospodinjstvo šteje več članov, boste zagotovo izbirali med večjimi pomivalnimi stroji in tako stavili na njegove zmogljivejše kapacitete.

Oglejte si tudi konfiguracijo notranjosti pomivalnega stroja in se prepričajte, da bo ta ustrezala vašim potrebam, saj vsi pomivalni stroji namreč niso enaki. Pomivalni stroji se razlikujejo tudi v učinkovitosti pomivanja, sušenja ter v vidnosti upravljalne konzole. Preden se odločite za nakup določenega pomivalnega stroja, priporočamo natančno preučitev opisa, ki nudi vpogled v ključne lastnosti aparata. Ne pozabite se pozanimati tudi o glasnosti delovanja, ki je jasno navedena, ter o kapaciteti, ki pove, koliko posode lahko sprejme pomivalni stroj. Izbirate lahko tudi med različnimi materiali in barvami.

Kako izberemo najboljši pomivalni stroj za lastne potrebe? - Modna.si
Kako izberemo najboljši pomivalni stroj za lastne potrebe? (Foto: Envato Elements)

Kaj izbrati – vgradni ali prostoječi pomivalni stroj?

Vgradni pomivalni stroji so ponavadi vgrajeni pod pultom in veljajo za stalno kuhinjsko opremo, ki se lepo zlije z ostalo kuhinjsko opremo. V mislih imejte, da za takšen pomivalni stroj potrebujete več prostora v kuhinji. Glavna prednost vgradnih pomivalnih strojev je to, da so ponavadi tišji od prostoječih, odločate pa se lahko med tistimi z vidno ali skrito nadzorno ploščo. Vgradni pomivalni stroji so ponavadi tudi večji in zato sprejmejo več posode namenjene pranju.

Glavna prednost prostostoječih pomivalnih strojev je ta, da je njihova montaža preprostejša, izbirate pa lahko med različnimi velikostmi in tako najdete primeren pomivalni stroj tudi, če je vaša kuhinja manjših dimenzij. Da bo njihova uporaba čim enostavnejša, izbirajte modele, ki imajo po višini nastavljivo zgornjo košaro, ki se bo prilegala količini vaše posode. Cena prostostoječih pomivalnih strojev je ponavadi nižja, odločitev pa je vsekakor vaša. Izberite najboljše za vaše gospodinjstvo!