Domov » Dom & design » TAKO pospravljeno stanovanje vpliva na tvoje splošno počutje!

TAKO pospravljeno stanovanje vpliva na tvoje splošno počutje!

Dom & designZanimivostiZdravje
TAKO pospravljeno stanovanje vpliva na tvoje splošno počutje!
📷 McKenna Bleu

To so zdravilne koristi čistega stanovanja!

Zaradi čistega stanovanja se veliko raje vračaš domov. Pa si vedela tudi, da si zaradi čistega stanovanja bolj aktivna? In da si vzameš veliko več časa za svoje prijatelje? Za nekaj ekstra motivacije pri spomladanskem čiščenju ti v nadaljevanju predstavljamo tako psihološke kot fiziološke koristi življenja v čistem okolju.

Ponoči boš veliko bolje spala

Študija, ki so jo opravili na organizaciji National Sleep Foundation je pokazala, da je kar 75% udeležencev poročalo o boljšem spanju, ko je bila postejnina sveže preoblečena in postelja lepo postlana. Ko se zvečer odpraviš v urejeno posteljo bo to vsekakor povečalo občutek udobja in sprostitve, v nasprotju s spanjem v postelji, ki ni sveže preoblečena. Ta občutek udobja pa v zameno začne sproščati serotonin – nevrotransmiter, ki pripomore k mirnemu spancu.

Lahko postaneš srečnejša

Glede na študijo, ki je bila objavljena v reviji Personality and Social Psychology Bulletin naj bi ženske z neurejenimi in natrpanimi domovi poročale o bistveno višji stopnji stresa v vsakdanjem življenju. Zakaj? Ker vizualni kaos poviša ravni kortizola v telesu (stresni hormon), kar se najpogosteje zgodi, ko se po dolgem in napornem dnevu vrneš domov. Poleg tega pa lahko čisto stanovanje zmanjša tudi tveganje za depresijo.

Bolj boš motivirana za telovadbo

Se ti to zdi nemogoče? Pa ni. Če boš stanovanje čistila redno in ne boš čakala, da se nabere ogromno prahu in navlake, boš posledično tudi našla več časa za trening. Poleg tega pa imajo gospodinjska opravila in vaje iste osebnostne značilnosti: želja po sproščanju serotonina, samoregulacijo in zastavljanje ciljev v prihodnosti. In za vse tem stoji znanstvena razlaga: dolgo trajajoča študija, ki so jo izvedli na univerzi v Indiani je pokazala, da je to, v kakšnem stanju so bili domovi udeležencev neposredno vplivalo na raven pripravljenosti za trening.

Koristi bo imelo tudi tvoje družabno življenje

Vzeti si čas za družabna srečanja med natrpanim urnikom je že tako velikokrat neizvedljivo, sploh pa, če za druženje nihče ne ponudi svojega doma. Če boš svoj dom ohranjala čist in pripravljen na obiske, se boste veliko lažje in večkrat zmenili za skupno preživljanje družabnih večerov. Ko je tvoj dom urejen veliko raje povabiš goste na obisk, druženja pa vedno pozitivno vplivajo na dobro počutje. Še posebej pri starejših ljudeh druženja dokazano upočasnijo morebiten nastanek demence ter tudi zmanjšajo občutek izolacije.

Povečala se bo tvoja ustvarjalnost

Ko so prostori pospravljeni in urejeni, je v njih več prostora za kreativnost. Ko je tvoj dom brez navlake to spoduja jasnost, ki se razširi na druga področja tvojega življenja, kar ti pomaga doseči večji potencial na strokovnem in zasebnem področju. Nered v prostorih negativno vpliva na osredotočenost, saj obremeni naš vizualni korteks in upočasni odzivni čas. Dom naj bo zato vedno urejen in čist in temu trendu bodo sledili tudi tvoji možgani.

Tvoje fizično zdravje se bo izboljšalo

Če imaš alergije ali si pogoste prehlade je lahko za to krivo tudi tvoje stanovanje. Redna čiščenja pomagajo odstraniti bakterije in viruse, ki imajo negativni vpliv na tvoje zdravje, poleg njih pa s tem odstraniš tudi prah, živalsko dlako in cvetni prah, ki poslabšajo alergije. Si že kdaj slišala za pršice? Nočemo, da bi se ti zagravžale, ampak ti mikroskopsko majhni organizmi znanstveno dokazano povzročajo alergije, živijo pa v vzglavnikih, vzmetnicah in v kavču. Si si ravnokar zaželela temeljito posesati vse?

Bolj se boš zavedala tega, kaj imaš

Čistoča in stalna skrb dokazano podaljšuje življenjsko dobo preprogam, pohištvu in napravam – to pomeni, da jih bo potrebno manjkrat zamenjati, če boš za njih lepo skrbela.