Razkrivamo, kaj se zgodi, če uživaš jajca vsak dan!
Presenečena?
Zelo verjetno imaš tudi ti ljubezensko-sovražno razmerje z jajci. En dan holesterol v njih povzroča bolezni srca, že naslednji dan pa bi morala pojesti celo jajce, saj ti drugače lahko primanjkuje pomembnih hranil.
No, nova študija je (upajmo) dokončno rešila polemično debato: uživanje enega celega jajca na dan naj bi zmanjšalo tveganje za bolezni srca in kapi.
V študiji, ki je bila objavljena v reviji Heart, je sodelovalo več kot pol milijona odraslih Kitajcev. Udeleženci so poročali o uživanju jajc, znanstveniki pa so sledili njihovemu načinu prehranjevanja v povprečju devet let, pri čemer so primerjali porabo jajc z registrom bolezni in smrti.
Natančneje, tisti, ki so dnevno zaužili eno jajce so imeli 11-odstotno manjše tveganje za nastanek bolezni srca v primerjavi s tistimi, ki sploh niso jedli jajc. Za hemoragično kap (možganske krvavitve) je bilo njihovo tveganje nižje za kar 26 odstotkov. Študija je pokazala, da je uživanje do enega jajca na dan zelo povezano z manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja.
Raziskovalci so poudarili, da čeprav holesterol v jajcu zvišuje slab ‘LDL’ holesterol, pa zvišuje tudi ravni dobrega ‘HDL’ holesterola, ki ščiti scre in pomaga pri temu, da se slab holesterol izloči iz telesa. To pa sploh še ni vse, vsebnost beljakovin pomaga znižati sladkor v krvi, poleg tega pa pomaga tudi pri manjši lakoti, zaradi česar boš čez dan posledično zaužila manj kalorij.
Za konec pa še nekaj jajčne statistike: eno večje jajce vsebuje okoli 70 kalorij, 6 gramov beljakovin in 5 gramov maščob.