Domov » Lepota & zdravje » Razkrivamo, zakaj je tvoja koža pozimi bolj mozoljasta

Razkrivamo, zakaj je tvoja koža pozimi bolj mozoljasta

Lepota & zdravjeNega
Razkrivamo, zakaj je tvoja koža pozimi bolj mozoljasta
📷 Pexels

In kako rešiti težavo!

Pozimi nič ne cveti, izjema je le tvoja koža. Študija iz leta 2015, ki so jo opravili v Novi Angliji na bolnikih z aknami, je razkrila, da je imela večina udeležencev v poletnem in jesenskem času (dokaj) lepo kožo, zima pa je bil za njih katastrofalni čas. Stopnja zmernih do hudih aken je v zimskem času narastla za 11% v primerjavi z zimo.

Eden od razlogov, zakaj tvoja koža običajno tako reagira v hladnem vremenu, je lahko povezan s sebumom – vrsta olja, ki se nahaja v majhnih žlezah lojnicah. Sebum pomaga ohranjati kožo lepo navlaženo in voljno, vendar pa ga preveč lahko povzroči, da se celice v koži zlepljajo skupaj. To lahko povzroči zamašene pore in izbruhe mozoljev.

T-cona na tvojem obrazu – čelo, nos in brada – vsebujejo več žlez lojnic kot skorajda katerikoli drugi del telesa, kar je tudi razlog, zakaj so prav ta področja najbolj nagnjena k nastanku mozoljev. V suhem okolju bodo žleze lojnice proizvajale več sebuma, posledično pa boš bolj verjetno trpela za zamašenimi porami in izbruhi mozoljev. Zima je vsekakor najbolj suho obdobje v letu, zato lahko tudi ljudje, ki imajo običajno lepo, čisto kožo, opazijo več mozoljev kot običajno.

Za ljudi, ki trpijo za aknami, so problematična tudi vnetja. Mrzlota in izsušenost, ki pride z nizkimi temperaturami, lahko povzroči vnetja, ki pa so eden od glavnih patogenih dejavnikov povzročanja aken. Izpostavljenost suhemu in mrzlemu zraku lahko škodi barieri kože in spodbuja vnetje in posledično izbruhe mozoljev. To pa seveda ne velja za čisto vse, saj so nekateri veliko bolj občutljivi na vlažne poletne razmere, kot pa na suhe zimske.

Zimske razmere pa lahko predstavljajo še nekatere dodatne izzive. Obstaja nekaj dokazov, da ima ultravijolična svetloba vpliv na proizvodnjo različnih vrst imunskih celic v telesu, kot tudi na vrsto bakterij, ki živijo na površini kože. V zimskem času, ko je izpostavljenost UV-žarkom nizka, lahko posledično bakterije in imunski sistem povzročijo pogostejše izbruhe mozoljev.

Še en razlog, zakaj so pozimi običajno izbruhi mozoljev pogostejši, pa je mraz. Koža ni navajena nizkih temperatur in kakršnakoli izpostavljenost mrzlemu zraku za kožo predstavlja šok, še zlasti pa na začetku sezone, ko je še bolj navajena na toplejše vreme. Koža pa ne reagira le z mozolji, ampak tudi z rozaceo, ekcemi in ostalimi kožnimi težavami.

 

Kako pa lahko rešiš/preprečiš težavo?

Če ne moreš odpotovati v tople kraje, si omisli vlažilne kreme brez olj. Nanesi jih na s tonikom navlaženo kožo, saj se bo krema tako bolje vpila v kožo in vanjo zaklenila vlago ter preprečila, da bi koža prekomerno reagirala na stres zaradi nizkih temperatur. Prav tako pa lahko kožo obvaruješ pred mrazlom tudi tako, da jo čim bolj prekrivaš s šalom, saj nizke temperature in veter posrkajo vlago iz kože in s tem spodbujajo vnetja. Pomembno pa je tudi, da uporabljaš nežna čistilna sredstva in ne pretiravaš s pilingom.