Recept: Ajdov kruh iz 4 sestavin

Slasten kruh brez glutena je narejen iz samo štirih sestavin. Ajda nima popolnoma nič skupnega s pšenico in je v resnici brezglutensko seme, ne žito. Ta kruh je primeren za vse s celiakijo, vsebuje pa tudi veliko beljakovin in vlaknin.

Ajdov kruh iz 4 sestavin

Sestavine:

  • 1 skodelica / 170 g ajde; cele
  • 1/4 skodelice / 40 g chia semen
  • 1/4 skodelice / 35 g mandljev
  • 1 skodelica / 240 ml vode

Priprava:

1. Ajdo in mandlje namakaj v vodi. Najboljše čez noč, zadostovala pa bo tudi ena ura namakanja.
2. Pečico segrej na 190°C.
3. Ajdo in mandlje odcedi in speri.
4. Vse sestavine za kruh, razen mandljev, stresi v mikser in mešaj, dokler ne nastane gladka zmes. Če tvoj mikser ni zelo močan, uporabi predhodno zmleta chia semena.
5. Mandlje nasekljaj na rezine, vmešaj v testo in nato vlij v podolgovat pravokotni pekač.
6. Peci 40 minut. Kruh lahko uživaš takoj, ko ga vzameš iz pečice.
7. Ajdov kruh shranjuj v nepredušno zaprti posodo, užiten pa bo vsaj 3 dni.