Zakaj ti telovadba NE pomaga pri hujšanju (in kaj zares deluje)

Nova razkritja o človeškem metabolizmu!

Od vseh čudovitih stvari, ki jih vadba naredi za tvoje telo, več dokazov zdaj kaže, da hujšanje ni ena izmed njih.

Tvoja vsakodnevna aktivnost nima skorajda nobenega vpliva na kurjenje kalorij, kurjenje več energije pa te ne varuje pred kopičenjem maščobe, Herman Pontzer piše v svoji novi knjigi “Burn: New Research Blows the Lid Off How We Really Burn Calories, Lose Weight, and Stay Healthy.”

“Vaši možgani so zelo, zelo, zelo dobri v ujemaju, koliko kalorij pojeste in koliko kalorij porabite,” je za Today povedal Pontzer, izredni profesor evolucijske antropologije na univerzi Duke.

Kaj? Do zdaj so nas vsi prepričevali, da bolj ko se premikamo, več energije pokurimo in posledično hitreje hujšamo. Toda to je napačen pogled na prilagodljiv presnovni motor človeškega telesa, pravi Pontzer.

Oseba, ki vadi kot nora, bo sprva porabila več kalorij, a njeno telo se bo v nekaj mesecih prilagodilo in začelo porabljati manj energije za številne druge naloge, kot so vnetja in stresne reakcije, dokler se stvari ne vrnejo v prejšnje stanje, je opozoril.

In kako Pontzer vse to ve? Preučuje prebivalce Hadze v Tanzaniji, lovce in nabiralce, ki vsak dan prehodijo na kilometre in kilometre, ko iščejo hrano. So neverjetno fizično aktivni, v enem dnevu se gibljejo več kot večina Američanov v enem tednu, zato so bili Pontzer in njegovi kolegi prepričani, da bodo pokurili noro število kalorij. Ko pa so raziskovalci izmerili, koliko energije so pokurili Hadzačani, se je izkazalo, da je številka identična sedeči populaciji.

“To je bilo veliko presenečenje in lep primer, kako protislovno je lahko,” je dejal Pontzer. Rezultati kažejo, da se naši presnovni motorji nenehno prilagajajo, kar ustvarja prostor za povečano aktivnost, tako da je dnevna poraba energije navsezadnje zadržana v ozkem oknu – ne glede na to, ali hodiš cel dan ali sploh ne narediš veliko, je zapisal.

Da bi izgubili težo, je veliko bolje, da manj jemo, kot pa da smo bolj aktivni, je opozoril Pontzer. “Edina strategija, ki dobro deluje, je, da se osredotočimo na svojo prehrano,” je dejal. “Že desetletja vemo, da je vadba resnično slabo orodje za hujšanje.”

S tem pa se ne strinjajo vsi. Programi, ki združujejo tako prehrano kot gibanje, povzročajo 20-odstotno večjo izgubo teže v primerjavi s samo prehrano, je pojasnila Deborah Riebe, profesorica znanosti o vadbi in izredna dekanica na kolidžu za zdravstvene vede na Univerzi na Rhode Islandu.

Sama priporoča kombinacijo uživanje manj hrane in dovolj gibanja, da bi povečali izgubo teže pri ljudeh s prekomerno telesno težo ali debelostjo. Zdi se, da je fizična aktivnost tudi ključna sestavina za preprečevanje ponovne telesne teže, je dejala Deborah.

Vse pravice pridržane © 2023 Modna.si