Domov » Prehrana & Recepti » Recept: Beljakovinski sushi s kvinojo in avokadom

Recept: Beljakovinski sushi s kvinojo in avokadom

Prehrana & ReceptiRecepti
Recept: Beljakovinski sushi s kvinojo in avokadom
📷

Zdrava in beljakovinska različica alternativnega sushija, ki je narejen iz lepljivega belega riža. Super pri tem receptu je to, da ga lahko popolnoma prilagodiš svojemu okusu – h kvinoji lahko dodaš resnično karkoli želiš: kumare, avokado, sladek krompir, tofu, mango, gobe, bučke, korenje, losos,… Karkoli si tvoje srce (in borbončice) poželi!

Beljakovinski sushi s kvinojo in avokadom

Sestavine (za približno 16 zvitkov):

  • slabo 1/2 skodelice nekuhane kvinoje
  • 2-4 jedilne žlice riževega kisa
  • 2 lista nori alge

Nadev:

  • 1/2 avokada
  • 4 šitake gobe
  • (ali karkoli želiš)

Pripomočki:

  • zavijalna podloga iz bambusovih palčk
  • zelo oster nož

Priprava:

1. V cedilu dobro speri kvinojo pod vročo vodo. Stresi v posodo in dodaj 1 skodelico vode ter ščep soli. Zavri, nato pa znižaj temperaturo, da se bo kvinoja počasi kuhala na zmernem ognju in jo pokrij. Običajno jo je potrebno kuhati približno 20 minut oziroma toliko časa, da popije vso vodo.
2. Medtem, ko se kvinoja kuha, pripravi nadev. Karkoli boš uporabila, nareži na tanke rezine, razen kumar, korenja, sladkega krompirja in tofuja, ki pa jih nareži na približno 8 centimetrov dolge trakove. Če boš v sushiju uporabila sladek krompir, ga nareži na zelo tanke rezine in peci v pečici 15 minut na 190°C, nato pa pusti, da se ohladi.
3. Ko je kvinoja kuhana, jo stresi v skledo in prelij z riževim kisom. S spatulo premešaj kvinojo, ki pa ne smeti biti popolnoma ohlajena (počakaj zgolj 5-10 minut, toliko da ni prevroča, saj bi stopila nori alge, saj se ti bo zgolj topla kvinoja sprijela skupaj).
4. Nori algo položi na bambusovo podlogo, tako da je nekje 5 mm prostora med nori algo in koncem bambusove podloge na tvoji strani. S spatulo razporedi približno 3/4 do 1 skodelico tople kvinoje po algi čim bolj do roba, samo na koncu nori alge pusti 1 cm širok prazen trak (to je zelo pomembno, saj se drugače alga ne bo sprijela skupaj).
5. Nadev položi na sredino norijeve alge in pazi, da ne naložiš preveč sestavin.

6. Manjšo količino riževega kisa (ali vode) zlij v plitvo posodico, pomoči vanj prst in premaži prazen centimeter nori alge, saj se bo le tako lahko zvitek sprijel skupaj.
7. Primi za bambusovo podlogo in jo na hitro prevrni čez nadev, z rokami dobro pritisni navzdol, da zatesniš nadev. Zopet primi za bambusovo podlogo in jo potisni naprej in stisni skupaj podlogo, da zalepiš nori algo in s tem zaključiš sushi.
8. Rolico prenesi na desko za rezanje in jo previdno razreži na 8 delov. Konci se po vsej verjetnosti ne bodo najbolje držali skupaj, zato se nikar ne sekiraj, če ti bodo razpadli.
9. Sushi postrezi takoj s sojino omako (ki ji lahko primešaš malo riževega kisa) ali pa ga hrani v hladilniku največ 3 dni.